*Nettavisen* Nyheter.

Mot toppen av Bergen

Foto: Huw William Reynolds

En tur til Bergens høyeste fjell, Gullfjellet (987 moh) byr på det flotteste av en stigningstur på Vestlandet. Se bildespesial.

02.10.06 13:01

Det er ikke bare de syv fjell i Bergen som er verdt å besøke. En halvtimes kjøretur vestover fra Bergen ligger nemlig et høyt fjell med flere turmuligheter opp.

Fra Bergen kjører du mot Indre Arna, og tar av mot Espeland og fortsetter opp til Unneland. Her kommer du til en fabrikk ved ei bru, hvor du finner en avkjørsel opp til venstre med navn Gullfjellvegen. På denne kjører du forbi Osavatnet helt til du kommer til en stor parkeringsplass ved en elv.

Nedtelling på varder
Veien jeg valgte på søndag startet mildt, med grusvei og en bred sti opp til ei redningshytte. Turen opp hit tok en time, og veien opp er fin for å slå av en prat med lokalkjente for å få nyttig informasjon om fjellformasjonene.

Folk som meg uten klatreutstyr bør velge den lengste og mest brukte ruta opp. Denne er svært godt oppmerket med store nummererte varder med nedtelling på vei opp. Slik kunne vi til en hver tid vite omtrent hvor langt vi hadde igjen å gå.

Å velge veien rett vest mot Gullfjellet ville vært krevende selv med klatreutstyr, men det er fullt mulig å gjøre det. Ruta vi valgte gikk litt sydover før den bratteste oppstigningen startet vestover.

Fra redningshytta gikk vi sydover til vi kom til et lite fjellvann. Her begynte den skikkelige oppstigningen nordvestover mot Gullfjelltoppen.

Stien er godt oppmerket med nummererte varder i synkende rekkefølge. Ved redningshytta startet en varde merket 71, og nummeret sank etter hvert som vi nærmet oss målet. Fra hver varde ser du hvor neste varde er.

Etter to timers gåing var vi vel oppe på fjellplatået mellom Søre Gullfjelltopp, Gullfjellet, Kuftofjell og Sauafjellet. Da var det på tide med skikkelig fôr for å lade opp batteriene før den siste timen mot toppen.

Her møtte vi på jegeren Bjørn Jacobsen, som hadde jaktet siden klokken fem om morgenen. Siden Gullfjellet er et så ettertraktet turområde, er det nokså vanskelig å få ryper her midt på dagen, fortalte han. Da vi møtte han i to-tiden hadde han skutt ei rype og nesten en hare. Vi såg en flokk da vi møtte han, men de fløy for langt unna til å kunne skytes.

Testet uthold
Den siste oppstigningen mot Gullfjellet er fantastisk. Her får du testet utholdet ditt og utfordre deg selv med en bratt og vakker dal rett over et fjellvann. Det er ulent terreng med flere berg å klatre på, samt fuktige myrer med mange tuer og groper. Både sinn og kropp har det veldig godt her.

Mot toppen får vi oss en positiv overraskelse. Vardene som startet med nummer 71 ved redningshytten såg aldri ut til å komme til null, men avstanden mellom dem ble kortere og kortere mot toppen. Ved nummer 25 trodde jeg at vi måtte møte enda 25 til, men vi nådde toppen allerede ved nummer 20. Det tok altså mindre tid å nå toppen enn vi regnet med.

Det blåste nokså kraftig kald vind på toppen, så oppholdet her ble kortvarig. Nedstigningen var grei, med mange spring og sprett langs berger, ur og tuer. Det tok to knappe timer å komme oss ned til parkeringsplassen. Medregnet pauser og kjøretid fra Bergen må man regne med å bruke sju timer på hele turen.

For deg som liker svært variert terreng, dype daler med friske elver og vakre fjell er det en fantastisk tur. Turen er også utfordrende, for den krever en god og leken fjellfot som liker litt utfordring i form av høye steiner, mye løs stein og bratte bakker. Er du glad i variasjon og litt utfordring gir det en flott fjellopplevelse.

Se bilder fra turen under.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag