NEW YORK (Nettavisen): Da Donald Trump var president, flyttet det amerikanske forsvarsdepartementet 3,8 milliarder dollar på budsjettet for å betale for grensemuren mellom USA og Mexico.

Vil tilbakebetale milliarder

Muren mot Mexico var en valgkampsakene til Trump, og Trump brukte mye tid, krefter og ikke minst penger på muren mellom de to landene.

Les også: Fra denne busstasjonen kan koronasmittede asylsøkere fritt reise med buss ut i landet

Trump lovet også at Mexico skulle betale for muren, men det skjedde aldri.

Men selv om Trump brukte milliarder av kroner på muren, her pipen fått en helt annet lyd med president Joe Biden i Det hvite hus.

Les også: Skrekktall for Biden - og Trump er rasende

Det hvite hus opplyser nemlig at de vil tilbakebetale to milliarder dollar, eller rundt 16,5 milliarder norske kroner, av pengene Trump tok fra forsvarsbudsjettet og gi pengene tilbake til militæret.

I tillegg har Biden-administrasjonen bedt Kongressen om å kansellere andre tidligere tildelte midler til prosjekter som er knyttet til muren mot Mexico.

- Er ikke en seriøs politisk løsning

Årsaken til denne tilbakebetalingen er, ifølge Det hvite hus, at muren har tatt fokus bort fra «genuine sikkerhetsutfordringer, som narkotikasmugling og menneskehandel», skriver Insider.

- Det å bygge en massiv mur som strekker seg over hele sørgrensen, og som koster amerikanske skattebetalere milliarder av dollar, er ikke en seriøs politisk løsning eller ansvarlig bruk av føderale midler, opplyste Det hvite hus på en pressebrief på fredag i forrige uke.

Les også: Hamrer løs etter Trump-tirade: - Du har det ikke helt bra, du må komme deg over dette

Biden har i tillegg bestemt at han i stedet skal bruke bruke pengene på 66 militære byggeprosjekter i inn- og utland, ifølge NTB.

Totalt rakk Donald Trump, som for øvrig også fyller 75 år i dag (mandag), å bygge rund 84 kilometer av ny mur, mens han satt som president.

Ifølge Det hvite hus er prislappen på den delen av muren som Trump bidro med å sette opp økonomisk, på rundt 2,4 milliarder dollar, eller rundt 20 milliarder norske kroner. Det betyr at hver kilometer med mur har kostet rundt 227 millioner norske kroner.

Grensen mellom Mexico og USA er på over 3000 kilometer, og før Trump kom til makten var et allerede gjerder ved deler av grensen.

Les også: - Bisarr uttalelse fra provokatøren Trump

Guvernør vil bruke én milliard dollar

Men til tross for at president Joe Biden og Det hvite hus nå reverserer flere av Trumps avgjørelser, har guvernøren i Texas, Greg Abbott, bestemt seg for å steppe opp sitt fokus på grenseovergangen.

Ifølge The Texas Tribune planlegger han nå bruke én milliard dollar, eller rundt 8,4 milliarder norske kroner, på å styrke sikkerheten ved grensen og til sikkerhetsstyrkene som jobber der.

Abbott har sagt at han denne uken kunngjøre sine planer for hvordan han tenker å fortsette byggingen og fullføre grensemuren mot Mexico.

Les også: Donald Trump hevder det var en «kjempetabbe» og at han ble avvist: Faktasjekken viser noe helt annet

Stanset 180.000 på grensen

I april i år ble nesten 180.000 mennesker stanset på grensen mellom USA og Mexico, og mer enn 80 prosent av disse kom fra Mexico, Guatemala, Honduras eller El Salvador, ifølge NTB.

Les også: Sjokkmelding: - Donald Trump tror han blir gjeninnsatt som president i august i år

Det er 15 år siden det ble pågrepet like mange papirløse migranter – mange av dem enslige mindreårige – ved grensa mellom USA og Mexico som i april.

Skal gjenforene 29 migrantfamilier

I forrige uke opplyste USAs innenriksminister Alejandro Mayorkas at amerikanske myndigheter og jobber med å gjenforene 29 migrantfamilier som ble brutt opp under Trump-administrasjonen.

Mayorkas departementet opplyste samtidig at en arbeidsgruppe har identifisert 3.913 barn som ble separert fra familiene sine på grensa mellom USA og Mexico i perioden fra 1. juli 2017 til 20. januar 2021, og at det stadig er 2.127 barn arbeidsgruppen ikke har klart å bekrefte at er blitt gjenforent med foreldrene, skriver NTB.