- Det har vært ti år med sorg og savn, sier tidligere statsminister og nåværende generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg.

Publikum i salen bærer preg av alvor. Sammen har de møtt opp for å minnes terrorangrepene som rammet Norge 22. juli 2011.

På scenen sitter Stoltenberg ved siden av nåværende leder i AUF Astrid Hoem. Begge har kommet for å dele hvordan de lever videre med erfaringene fra 22. juli.

Jens Stoltenberg var statsminister og Ap-leder da Norge ble angrepet. Hoem var 16 år og deltaker på sin andre sommerleir på Utøya.

- Det er merkelig, vondt og rart, sier Hoem.

Les også: Det snakkes for lite om 22. juli i klasserommet

Vi skal aldri glemme

- 10-års-markeringen gir oss mulighet til å stoppe opp og løfte blikket, lyder det fra ordstyrer i salen. Angrepene viser hva hat kan gjøre.

Terroren vi opplevde den mørke juli-dagen i 2011, resulterte i at 77 mennesker mistet livet. Jens Stoltenberg var på den tiden statsminister og utlyste at landet skulle svare med mer åpenhet og demokrati.

Men nå etterlyses et annet oppgjør. Et politisk oppgjør med tankegodset som drev terroristen til de grufulle handlingene.

AUF-leder Astrid Hoem er en av de som står fremst i debatten og mener terroren var et målrettet angrep mot Arbeiderpartiet og AUF. I andre rekke var det et angrep mot Norges demokratiske institusjoner.

- Vi trenger at noen sier at ingen skal true oss til taushet, understreker Hoem til salen.

- Dette er et oppgjør vi må ta hver dag.

Høyreekstrem trussel

Den siste tiden har flere overlevende fra Utøya-angrepet åpnet opp om personlig erfaringer knyttet til terroren og tiden etter. Hoem mener det er mange som ikke har gjort dette tidligere, fordi de har vært redde for å bli knyttet til terroren.

Derfor mener hun det er på høy tid at samfunnet tar det politiske oppgjøret med angrepene.

Høyreekstreme holdninger fortsetter å prege trusselbildet til Norge. Så sent som 21. juli 2021, la Politiets sikkerhetstjeneste (PST) frem en rapport som fastslo at høyreekstremisme fortsatt er en potent terrortrussel i Norge.

I rapporten kommer det frem at nye terrorangrep sannsynligvis kan utføres av enkeltstående aktører som har vært delaktig i de digitale nettverkene. I tillegg kommer det frem at ekstremisme i økende grad har blitt et fenomen som henter inspirasjon på tvers av landegrensene.

Les også: Ferske studier viser at høyreekstreme miljøer i Norge ikke assosierer seg med Breivik: - Overraskende lite støtte

På bakgrunn av dette ble statsminister Erna Solberg, og Sveriges statsminister Stefan Löfven, invitert til samtalen.

Sverige har opplevd flere hendelser med høyreekstrem vold. Löfven understreker viktigheten av at det blir tatt oppgjør med de radikaliserte holdningene i samfunnet.

- Jeg kjenner en sterkere fremtidstro, takket være det dere gjør i AUF, sier Löfven og retter seg mot AUF-leder Hoem.

I tillegg bekrefter statsminister Solberg at høyreekstrem trussel er noe som må bli tatt på alvor og mener hele det norske samfunnet har ansvar for å ta det politiske oppgjøret med angrepene.