*Nettavisen* Nyheter.

Møtes i skjul for å forandre verden

Foto: MANAN VATSYAYANA (AFP)

Milliardærklubben «Good Club» vil stanse befolkningsveksten.

Noen av USAs fremste milliardærer har holdt møte i all hemmelighet for å diskutere hvordan deres rikdommer kan bistå med å stanse befolkningsveksten, samt styrke helsetjenester og utdanning i den tredje verden.

Filantropene som deltok på møtet, diskuterte hvordan de kan samarbeide om å bekjempe politiske og religiøse hindringer for å dempe befolkningsveksten.

Det var Microsoft-grunnlegger Bill Gates som tok initiativ til møtet som ble avholdt i hjemmet til nobelprisvinner i biokjemi sir Paul Nurse.

Andre møtedeltakere var David Rockefeller Jr, New York-borgermester Michael Bloomberg, finansmennene Warren Buffett og George Soros, samt mediemogulene Ted Turner og Oprah Winfrey.

Donert 45 milliarder dollar
Disse medlemmene, som ofte blir omtalt som «The Good Club», har til sammen donert mer enn 45 milliarder dollar til veldedige formål, skriver The Times.

Ifølge redaktør for Chronicle of Philanthropy blir vanligvis disse møtene avholdt i all offentlighet.

- Vi fikk først vite om det i etterkant ved en tilfeldighet. Vanligvis er disse menneskene glade for å kunne snakke om veldedighetssaker. Kanskje de ikke vil bli oppfattet som en global gruppe som intrigerer, sier redaktør Stacy Palmer.

Noen detaljer fra møtet har likevel kommet fram i offentlighetens lys. Hver milliardær skal ha fått 15 minutter til å legge fram sitt favorittformål.

Klubben skal ha diskutert hvordan de kan forbedre tilsyn med utenlandsk bistand, og etablere skoler og vannsystemer i utviklingsland.

De var samstemte på at overbefolkning var en hovedprioritet. Men dette kan resultere i en utfordring for politikere i utviklingsland som mener svangerskapsforebyggelse og utdanning for kvinner svekker tradisjonelle verdier.

Fattigdomsbekjempelse
Gates tror befolkningsvekst kan stagneres ved hjelp av fattigdomsbekjempelse, og mener familier som ikke lider av ekstrem fattigdom og malariasykdom, vil forandre sine vaner og få færre barn i løpet av en halv generasjon.

- Offisielle estimater viser at verdens befolkning vil nå 9,3 milliarder, opp fra 6,6 i dag, men med veldedige initiativer, som for eksempel reproduktive helsetjenester, så tror vi at vi kan avgrense dette til 8,3 milliarder, sa Gates under en konferanse i California i februar.

53 år gamle Gates har allerede sagt han vil gi bort mesteparten av sin formue til gode formål.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.