- Så dårlig at det ikke kan anbefales for norske forhold

Nye regler for piggdekk gjør at det er større forskjell på dekkene enn noen gang.

Nye regler for piggdekk gjør at det er større forskjell på dekkene enn noen gang. Foto: (Nokian)

NAF har gjennomført test av 25 vinterdekk.

Hver høst gjennomfører NAF-blandet Motor en stor test av vinterdekk. Nye regler - spesielt for piggdekk - gjør årets test spesielt interessant.

- Nye piggregler tilsier at et dekk maksimalt skal ha 50 pigger per rullemeter. I praksis betyr dette i underkant av 100 pigger i et dekk med dimensjonen 205/55 R16. Men reglene har ett unntak: Produsenten kan sette inn flere pigger i dekket dersom de har tester som viser at det ikke medfører økt slitasje på veien. Resultatet er at Nokian har 190 pigger i sitt dekk, andre 170, mange 130 og enkelte helt ned i 95 pigger. De sistnevnte har større og tyngre pigger enn dekkene med mange pigger, skriver NAF i en melding.

Antall og merke trenger ikke bety noe

Og av piggdekkene er det nettopp det nevnte Nokian-dekket som kommer best ut, uten at NAF mener det direkte har noe med antall pigger å gjøre.

- På de neste plassene finner vi flere dekk med betydelig færre pigger. Både gummiblanding, mønster og den innvendige oppbygningen av dekket er viktig for å få gode prestasjoner, melder NAF.

Det er ikke nødvendigvis noen sammenheng mellom kjente navn og kvalitet, da blant annet det ukjente merket Maxxis kommer godt ut, men NAF advarer samtidig mot at enkelte av dekkene de har testet har svært dårlig kvalitet.

- La deg ikke blende av barske navn. Snowmaster høres ut som et dekk som passer glimrende på norske vinterveier. Sannheten er imidlertid at Sunny Snowmaster er så dårlig på is og snø at det ikke kan anbefales for norske forhold.

Noen dekk er direkte dårlige

NAF advarer som alltid de som skal kjøpe dekk å kjøpe dekk som passer sitt eget behov, siden det er stor forskjell på de som bor i en sørlandsby og de som bor på fjellet.

Under ser du resultatlisten for både piggdekk og piggfrie dekk, med lenke til hele testen av hvert dekk.


Piggdekk:

Piggfrie dekk:Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.