Gå til sidens hovedinnhold

Motorsyklist fikk kuttet av hodet

Oppfordret folk til å strekke stålvaiere og piggtråd over veien.

VENEZUELAS AMBASSADE, OSLO (Nettavisen): I tre måneder har voldelige gateopptøyer preget flere storbyer i Venezuela. Mange kjøretøy i byene har blitt satt i brann, hundrevis av personbiler og rutebusser er ødelagt, tusenvis av trær blir sagd ned og brukt som veisperringer, offentlige bygninger blir angrepet og voldelige demonstranter barrikaderer seg i dyre middelklasseområder.

Senest i helgen var det 3000 unge demonstranter som gikk i protesttog mot landets sittende president. Det skjer etter at myndighetene i Venezuela innførte en rekke restriksjoner på retten til å demonstrere i gatene.

Se video nederst i saken!

Det er høyreradikale opposisjonstilhengere som står bak de verste opptøyene som hittil har krevd 41 menneskeliv. I tillegg har 700 mennesker blitt skadet. Den sosialistiske regjeringen i Venezuela omtaler de voldelige demonstrantene som fascister.

- Denne voldsutøvelsen er fascistisk adferd. Andre steder så ville dette blitt ansett som terrorisme. Noen av disse handlingene er helt klart terrorhandlinger, sier Venezuelas ambassadør til Oslo, José Sojo, til Nettavisen.

Mye misnøye
Den norske forfatteren og journalisten Eirik Vold har bodd i Venezuela i ti år. Han har skrevet boken «Hugo Chávez. Revansjen». Venezuela-eksperten sier uroen startet med fredelige demonstrasjoner.

- Det har vært mye misnøye i landet over den økonomiske situasjonen. I fjor var det 50 prosent inflasjon, det er knapphet på mat, det er lange butikkøer for å få basisvarer og kriminaliteten har økt jevnlig de siste 30 årene uavhengig av hvem som har sittet i regjering, sier Vold til Nettavisen.

- Så begynte studentene å protestere. Men så skjedde det noe. Den høyreradikale opposisjonslederen Leopold Lopez går ut og sier at de skal styrte regjeringen til Nicolás Maduro. Siden da har det vært voldelige konfrontasjoner, sier Vold.

- Ligner på kuppforsøk
Opposisjonsleder Leopold Lopez har offisielt støttet og oppfordret til en strategi kalt «salida», som betyr «utveien». Målet er å skape nok press via gateprotester til å avsette den sittende presidenten Nicolás Maduro, som var håndplukket av avdøde Hugo Chavez til å være hans etterfølger.

Den sittende regjeringen mener «salide» ligner mer på et kuppforsøk enn noe annet, og har arrestert opposisjonsleder Lopez for å ha oppfordret demonstrantene til å utøve vold.

Vold sier majoriteten av demonstrantene har vært fredelige, og understreker at det er en liten, konsentrert gruppe med høyreradikale aksjonister som har stått for brutaliteten som har krevd flere menneskeliv.

Uromakerne består oftest av små grupper på mellom 15 og 20 personer som har slått til i typiske overklasseområder i hovedstaden.

- Dette er små grupper med aksjonister som har sperret av veier og viktige hovedfartsårer med brennende dekk og nedsagde trær. Når politiet eller Nasjonalgarden kommer for å fjerne disse barrikadene, blir de møtt av steinkasting og konfrontasjon, sier Vold.

Halshogd med piggtråd
Majoriteten av demonstrasjonene i Venezuela har vært fredelige, og forekommer uten voldelig innblanding fra politiet. Mens et mindretall av demonstrantene tilhører radikaliserte opposisjonsgrupper som setter opp veisperringer og utøver stor grad av vold. Det finnes flere grufulle eksempler på hvordan ekstreme aksjonister barrikaderer seg i gatene og benytter seg av groteske virkemidler.

- Seks motorsyklister er blitt drept etter at det har blitt spent opp piggtråd eller stålvaier over veien i en høyde på 1,2 meter - akkurat høyt nok for at piggtråden skal treffe overkroppen til motorsyklistene som kommer i 60 kilometer i timen. Én av dem ble halshogd, sier ambassadør Sojo.

Myndighetene i Venezuela sier det er den høyreradikale, pensjonerte generalen Angel Vivas som har lært de ekstreme aksjonistene å strekke stålvaiere og piggtråd over veiene.

«For å nøytralisere kriminelle bander på motorsykler, må vi strekke nylontau eller vaiere over gatene i en høyde på 1,2 meter,» skrev den pensjonerte generalen i en twittermelding.

- Plukker ut tilfeldige ofre
Myndigheten sier det også er blitt observert maskerte menn utstyrt med rifle og kikkertsikte ved disse barrikadene. Ambassadøren sier skarpskyttere plukker seg ut tilfeldige ofre.

- Mange har blitt skutt i barrikadene, sier ambassadøren.

Meningsmålinger viser at 80 prosent av befolkningen i Venezuela er imot opptøyene i «barrikadene». Ambassadøren hevder dette er velorganiserte grupper som har ventet på den rette tiden til å skape kaos i landet.

- Disse gruppene som gjør dette, har organisert seg i årevis. De var allerede klare til å skape kaos i byen den dagen president Hugo Chavez døde. Mange folk var engstelige da Chavez døde fordi de hadde på følelsen av at noe kunne skje, sier ambassadøren.

Han synes det er meningsløst at demonstrantene tar i bruk hærverk og vold framfor å bruke demokratiske virkemidler for å nå sine mål.

- Hvis du synes matprisene er for høye, så er det ikke så lurt å brenne ned matbutikkene. Hvis du synes bussbilletten er for dyr, så er det ikke så lurt å brenne opp bussene.

Opposisjonen hevder myndighetene også benytter seg av væpnede militsgrupper til å slå ned på demonstrantene. Dette blir avvist av ambassadøren.

- Det finnes ingen paramilitære grupper, sier ambassadøren.

Propagandakrig
Det har også utviklet seg en omfattende propagandakrig der motstandere av den sittende presidenten har postet misvisende informasjon på sosiale medier, samt postet bilder som tilsynelatende er tatt i Caracas, men som opprinnelig stammer fra borgerkrigen i Syria eller protester i Chile. Til og med bilder fra studentopprøret på Den himmelske fredsplass i Beijing i 1989, er blitt fremstilt som nylige hendelser i Venezuela.

Internasjonale medier har videreformidlet både feilinformasjon og publisert bilder med opprinnelse fra andre hendelser.

- Det er faktisk så omfattende at BBC og CNN, som generelt går langt i å sympatisere med opposisjonen, har trukket tilbake ting de har publisert selv, sier Vold.

- De som står bak volden og propagandaen tenker at det er enklere å få støtte av utlendinger.

Har bred støtte
Til tross for protestene i hjemlandet, opplever president Maduro høy popularitet i Sør-Amerika.

- Organisasjonen for amerikanske stater (OAS) holdt en avstemning der USA ble stående nesten alene i sin fordømmelse av Maduro, mens 29 av 32 medlemsland stemte for å støtte Madura og hans initiativ for forhandlinger med opposisjonen. De fleste latinamerikanske regjeringer fra både høyre og venstre ser dette som et voldelig kuppforsøk mot en legitim regjering, sier Vold.

- Dette er en oppsiktsvekkende seier for Maduro, både fordi OAS tradisjonelt har vært USAs viktigste organ for politisk innflytelse i sin «bakgård», og fordi Wikileaks har avsløret at amerikanerne i mange år har lagt et enormt press på latinamerikanske regjeringer for å få dem til å bryte med Venezuela, sier han.

- Hva tror du opptøyene vil ende med, Vold?

- Lopez’ forsøk på voldelig regimeskifte har ikke støtte av flertallet, og kan antakelig bare lykkes dersom for eksempel USA griper inn enda kraftigere. Men om ikke regjeringen greier å stabilisere økonomien, noe som er vanskeligere med disse opptøyene, kommer den til å tape neste valg, sier Vold.

Nedenfor kan du se video fra helgens opptøyer:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=8tV0qEkCy8Jh6UlpIlvyrbptFwoRCtVLbPEJGH8MLXUUYrXH_7GRuTSZwGYfNM76bTX6AuhwFpJuUVMO0NDN5DWpVqrrcXdb_CwRGU7fYAk9c5iTrgdaW8osBEGIV0_1QbLgM1NN3wo&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Kommentarer til denne saken