Russland får stadig mer problemer med å rekruttere nye soldater til krigen mot Ukraina, melder Sveriges Radios Russland-korrespondent.

Hun forteller at et spesielt tv-innslag på russisk tv har fått fart på sosiale medier. Innslaget viser en mor og en far som har kjøpt ny bil for de såkalte «kistepengene» det russiske forsvaret har utbetalt som kompensasjon for foreldrenes døde sønn.

I innslaget forteller foreldrene at sønnen døde i kampen mot fascistene, men kommentarene på sosiale medier er ikke like positive til krigen. Folk er forbannet over at unge mennesker dør i en krig de trolig ikke visste at de ble sendt til.

Det amerikanske instituttet for krigsstudier (ISW) skrev i helgen at Russland har satt i gang en stor nasjonal rekrutteringskampanje for å skaffe flere soldater. Russere blir lokket med gode lønninger og lukrative pensjonsordninger hvis de deltar i krigen i Ukraina. Arbeidet startet i juni, men har intensivert i juli. De nye bataljonene vil bestå av frivillige mellom 18 og 60 år, og de vil gjennomgå et 30 dagers treningsprogram før de sendes til fronten, skriver ISW.

Les også:

– Dette tiltaket vil trolig produsere soldater av lav kvalitet til prisen av profesjonelle soldater. Denne bemerkelsesverdige metoden antyder at Russlands president Vladimir Putin fortsatt er uvillig til å tvinge sitt folk til å kjempe, og er ute av stand til å verve frivillige soldater uten betydelige insentiver, skriver ISW.

Også britisk etterretning har fortalt om rekrutteringsproblemer i Russland. I denne oppdateringen postet på Twitter 18. juli, skriver britiske Defence Intelligence at den paramilitære Wagnergruppen, også omtalt som «Putins private hær», har lidd betydelige tap i Ukraina. Dette har gjort at også Wagnergruppen har firet på kravene når de rekrutterer nye soldater. Nå kan straffedømte og tidligere svartelistede personer bli en del av styrken. Britisk etterretning konkluderer med at senking av standard vil svekke Wagnergruppens slagkraft.

Les også: Britisk etterretning: «Putins private hær» kan begynne å rekruttere fanger fra russiske fengsler

Men også på ukrainsk side blir det meldt om rekrutteringsproblemer. Ikke blant ukrainere, men blant fremmedkrigere som har kommet til Ukraina for å sloss mot russerne.

– De kjempet i Afghanistan eller i Irak, men sier at de ikke var forberedt på det som møtte dem her, sier Polak, en av fremmedkrigerne som kjemper sammen med den ukrainske hæren, til NTB-AFP. Polak sier at fremmedkrigerne ikke var forberedt på, og ikke er trent til, å kjempe i en krig som inkluderer massive rakett- og artilleriangrep.

Den 33 år gamle franskmannen Damien Magrou, som er talsmann for fremmedlegionen i Ukraina, sier til NTB-AFP at mange av fremmedkrigerne blir satt ut av krigens brutalitet, ikke minst de som kommer fra Nato-land.

– En amerikaner som har vært med på seks kriger tidligere, fortalte meg at dette var det verste han hadde sett. Raketter og bomber. Det de møter på bakken her, er svært ulikt det de ventet, sier han.