RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Motstandsmannen Erik Sture Larre er død

Erik Sture Larre (født 31. mars 1914), også kalt LURE LARRE, er en norsk forretningsadvokat, aksje- og eiendomsinvestor, markaforkjemper, kulturminne-bevarer og tidligere Milorg-leder.
Erik Sture Larre (født 31. mars 1914), også kalt LURE LARRE, er en norsk forretningsadvokat, aksje- og eiendomsinvestor, markaforkjemper, kulturminne-bevarer og tidligere Milorg-leder. Foto: Vidar Ruud (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Motstandsmannen, markaforkjemperen og advokaten Erik Sture Larre er død, 100 år gammel.

Han ble født i Oslo 31. mars 1914, tok examen artium i 1933 og begynte samme år å studere juss og sosiologi, samtidig som han var journalist i Tidens Tegn. I 1936 begynte han som vitenskapsassistent for Ewald Bosse på Institutt for samfunnsforskning.

Under krigen var Larre aktiv i hjemmestyrkene og var en av Oslos to avsnittssjefer. Han ble arrestert i 1943 og satt isolert i fangenskap til krigens slutt. Etter krigen fikk han tilbud av Einar Gerhardsen om å overta et advokatfirma og hadde i løpet av kort tid det største enkeltmannsfirmaet i Oslo.

Larre kjøpte sin første aksje i 1945 og ble etter hvert en betydelig aktør på børsen. På 2000-tallet hadde han bygd opp en portefølje på flere hundre millioner kroner og var i en periode den største private investoren i daværende DnB NOR. Han etterlater seg en betydelig formue.

På 60-tallet tegnet Larre opp grensene for marka rundt Oslo, den såkalte «markagrensa» omtrent slik vi kjenner den i dag, og han regnes av mange som markalovens far.

Han har mottatt Kongens fortjenstmedalje i sølv, St. Hallvardsmedaljen og hadde flere æresmedlemsskaper. Larre var blant annet ærespresident i Norges Ishockeyforbund, æresmedlem i Skiforeningen, ordfører i Friluftsrådets Landsforbund og æresmedlem i Oslo og Omland Friluftsråd. Han var tilknyttet friluftsrådet fra 1946 og ble gjenvalgt som leder i rådet etter fylte 100 år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere