*Nettavisen* Nyheter.

Motstandsmannen Erik Sture Larre er død

Erik Sture Larre (født 31. mars 1914), også kalt LURE LARRE, er en norsk forretningsadvokat, aksje- og eiendomsinvestor, markaforkjemper, kulturminne-bevarer og tidligere Milorg-leder. Foto: Vidar Ruud (NTB Scanpix)

Motstandsmannen, markaforkjemperen og advokaten Erik Sture Larre er død, 100 år gammel.

13.11.14 04:54

Han ble født i Oslo 31. mars 1914, tok examen artium i 1933 og begynte samme år å studere juss og sosiologi, samtidig som han var journalist i Tidens Tegn. I 1936 begynte han som vitenskapsassistent for Ewald Bosse på Institutt for samfunnsforskning.

Under krigen var Larre aktiv i hjemmestyrkene og var en av Oslos to avsnittssjefer. Han ble arrestert i 1943 og satt isolert i fangenskap til krigens slutt. Etter krigen fikk han tilbud av Einar Gerhardsen om å overta et advokatfirma og hadde i løpet av kort tid det største enkeltmannsfirmaet i Oslo.

Larre kjøpte sin første aksje i 1945 og ble etter hvert en betydelig aktør på børsen. På 2000-tallet hadde han bygd opp en portefølje på flere hundre millioner kroner og var i en periode den største private investoren i daværende DnB NOR. Han etterlater seg en betydelig formue.

På 60-tallet tegnet Larre opp grensene for marka rundt Oslo, den såkalte «markagrensa» omtrent slik vi kjenner den i dag, og han regnes av mange som markalovens far.

Han har mottatt Kongens fortjenstmedalje i sølv, St. Hallvardsmedaljen og hadde flere æresmedlemsskaper. Larre var blant annet ærespresident i Norges Ishockeyforbund, æresmedlem i Skiforeningen, ordfører i Friluftsrådets Landsforbund og æresmedlem i Oslo og Omland Friluftsråd. Han var tilknyttet friluftsrådet fra 1946 og ble gjenvalgt som leder i rådet etter fylte 100 år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag