Det største opposisjonspartiet Venstre stilte seg bak forslaget tidligere denne uken og sikret dermed flertall. Et stort politisk flertall vedtok loven i en avstemming i Folketinget torsdag formiddag.

Det har imidlertid vært tvil om Venstre ville stemme for, på grunn av at man ikke har konkretisert planene ennå.

Afrikanske land

Ideen er at folk som kommer til Danmark for å søke asyl, blir sendt til et tredje land mens asylsøknaden behandles. Om asyl innvilges, skal vedkommende ikke integreres i Danmark, men i vertslandet eller flyttes til en FN-flyktningleir. Om man ikke får opphold, har vertslandet ansvaret for deportasjon.

Så langt har Socialdemokratiets mindretallsregjering hatt dialog med de afrikanske landene Tunisia, Etiopia, Egypt og Rwanda, ifølge Jyllands-Posten. Det er så langt ikke inngått avtaler med noen konkrete land, selv om utenriks- og integrasjonsminister Mattias Tesfaye har besøkt Rwanda.

Det får Venstre til å rynke på nesen, og det var lenge tvil om de kom til å stemme for:

– Vi har alltid sagt det samme. Og det er at vi tenker at rekkefølgen er idiotisk: At du lager det juridiske grunnlaget før du har en avtale, et land og en modell, sier innvandringstalsmann Mads Fuglede til Jyllands-Posten.

Les også: Erna Solberg: – Opptatt av å få vite mest mulig fra Danmark

Null asylinnvandring

I det opprinnelige forslaget var det lagt opp til at asylsøkere ville bli sendt til tredjelandet umiddelbart. Men i forslaget som ble vedtatt, er det klart at det vil ta flere uker, kanskje måneder, før vedkommende vil kunne sendes til mottakssenteret i utlandet, ifølge Jyllands-Posten.

Les også: Dansk journalist hadde sex på swingersklubb i gjenåpnings-reportasje

Om det som beskrives i teorien skulle bli virkelighet, vil det innebære at Danmark ikke tar imot noen migranter eller flyktninger som søker asyl spontant i landet. I stedet har regjeringen åpnet for å ta imot kvoteflyktninger fra FN, noe de ikke har gjort på flere år.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har ba Folketinget om å avvise forslaget ettersom det ville undergrave internasjonalt samarbeid, men forslaget ble likevel vedtatt.