Møtte den voldtektsdømte mannen på gata etter rettssaken

MØTTE DEN DØMTE: Faren møtte 43-åringen i Stavern etter rettssaken, men før dommen falt. - Det er noe av det verste jeg har opplevd, sier faren.

MØTTE DEN DØMTE: Faren møtte 43-åringen i Stavern etter rettssaken, men før dommen falt. - Det er noe av det verste jeg har opplevd, sier faren. Foto: Truls Lian (Østlands-posten)

- Jeg får ikke ro før han sitter bak lås og slå og vi slipper han i bybildet.

14.04.14 19:14

(Østlands-posten) I tingretten ble en 43-åring fra Larvik sist uke dømt til sju års fengsel for å ha voldtatt og mishandlet tre tidligere ekskjærester og utøvet vold mot datteren.

LES OGSÅ:Larvik-mann dømt til sju års fengsel for voldtekt og mishandling

Mannen nekter straffskyld, hevder at ekskjæresten har rottet seg sammen mot han og har anket dommen. Det betyr en ny runde i rettssystemet. Faren til en av ekskjærestene ble ikke overrasket over anken. Nå håper han at det heller vil føre til strengere straff.

– Jeg håper lagmannsretten ser alvorligheten i det han har gjort og at dommen blir skjerpet, sier faren.

Han mener dommen i tingretten var for mild, men det ville han følt uansett utfall.

– Han skal ikke kunne gå rundt og si at han har sonet straffen sin. Om han får sju eller 20 år, gjør det like vondt. Møter jeg han om ti år kommer fortsatt det første jeg tenker til å være det han har gjort mot dattera mi, sier han.

Først i ettertid fortalte hun faren alvorlighetsgraden av det hun ble utsatt for. Han sier at noe av det som gjør mest vondt er at han ikke så signalene da de var sammen.

ANKET: Mannen ble i tingretten dømt til sju års fengsel, men har anket dommen.Arkivfoto: Foto: Truls Lian (Østlands-posten)

– Jeg føler jeg har sviktet henne og går rundt med en klump i magen. Jeg burde ha tatt signalene, og i ettertid ser jeg enkeltepisoder hvor jeg burde ha skjønt at noe var galt, sier han.

– Hadde jeg visst hva jeg vet nå, hadde jeg selv gått til politiet med det da de var sammen.

Møtte han på gata

Noen dager etter rettssaken støtte han på den voldtektsdømte 43-åringen i Staverns gater. Det var en stor påkjenning for faren.

– Han solte seg som om ingenting hadde skjedd, med nesa i sky, like blid, sier han.

– Det er noe av det verste jeg har opplevd. Folk som er inne i en rettsprosess, burde vært fjernet fra gatebildet. Han var ikke dømt, men det gjorde vanvittig vondt.

Nå ønsker faren å forhindre at andre opplever det samme som datteren hans.

– Jeg vil få dårlig samvittighet dersom han gjør det samme som han har gjort med datteren min mot ei ny jente.

Etterlyser ettervern

Faren skulle ønske at domfelte for alvorlige forbrytelser ble dømt til behandling, for å unngå at personer begår den samme forbrytelsen når de slipper ut igjen.

– Samfunnet bør gjøre noe med ettervernet. Han burde vært dømt til påtvunget behandling, slik at han kan ta ansvar for det han har gjort. Jeg tror ikke det hjelper å bare bure han inne.

– Kan du noen gang komme til å tilgi han?

– Nei. Han har ødelagt noe av det kjæreste jeg vet om. Som far har han laget en ripe i lakken det ikke er mulig å reparere.

Østlands-Posten har ikke klart å komme i kontakt med 43-åringen.

Må oppfylle vilkår for varetekt

– Man må se det ondet varetekt er i forhold til sakens alvorlighetsgrad, sier politiadvokat Fredrik Borg Johannessen.

For at man skal kunne holdes i varetekt helt fram til dommen foreligger, må det være skjellig grunn til mistanke. Dessuten må ett av fire vilkår oppfylles – for eksempel gjentakelsesfare.

– Det må være noen konkrete holdepunkter, men selv om man har grunnlag for varetekt på visse vilkår, må det være en forholdsmessig vurdering, sier Borg Johannessen.

For de mest alvorlige straffbare handlingene finnes det en unntaksbestemmelse for å unngå at vilkårene oppfylles – men da må det være mer enn skjellig grunn til mistanke, i tillegg til at det vil støte allmennhetens rettsfølelse om personen går fri.

– Men man er uskyldig fram til man er dømt, påpeker han.

Les flere saker fra Østlands-posten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag