*Nettavisen* Nyheter.

Møtte massemorderen

Foto: AP (AP)

Libyas Gaddafi trosset britiske advarsler og møtte massemorderen.

22.08.09 11:46

Oberst Muammar al-Gaddafi har trosset samtlige advarsler fra både USA og Storbritannia og truffet Lockerbie-bomberen Abdul Baset Ali al-Megrahi (57) under et TV-program i Libya.

Samtidig avviser det britiske utenriksdepartementet at de løslot Megrahi for å sikre seg handelsavtaler med Libya. Gaddafis sønn, Seif al-Islam, har nemlig sagt at forhandlingene om løslatelsen kom i stand under samtaler om olje- og gassavtaler, melder BBC.

Mottatt som folkehelt
Skotske myndigheter besluttet torsdag å løslate den tidligere libyske etterretningsagenten av barmhjertighetsgrunner. Megrahi lider av uhelbredelig kreft og reiste hjem til Libya torsdag for å dø sammen med familien sin.

Den dømte bombemannen ble mottatt som en folkehelt da han ankom Tripoli, Libya torsdag kveld. Dette er noe som har bekymret britiske myndigheter. Og Storbritannias utenriksminister David Miliband har advart mot at Gaddafi viser seg offentlig med den dømte bombemannen.

- Jeg mener det er svært viktig at Libya er klar over, og vi har selvsagt fortalt dem dette, at måten den libyske regjeringen oppfører seg i de kommende dagene etter ankomsten til Megrahi, vil være helt avgjørende for hvordan verden vil betrakte Libyas gjeninntreden i det siviliserte verdenssamfunnet, sa Miliband i et radiointervju fredag.

Videre forteller Megrahi til The Times at han skal bevise sin uskyld i Lockerbie-saken.

Drepte 270 mennesker
Megrahible i 2001 dømt til livstid for bombingen av et Pan Am-fly i 1988 hvor 270 mennesker ble drept.

President Barack Obama har kritisert løslatelsen av Megrahi og omtaler den som et feilsteg.

- Vi har vært i kontakt med den skotske regjeringen og antydet at vi protesterer mot dette. Vi mener det var en feiltakelse, sa Obama.

190 amerikanere døde i bombeangrepet i 1988.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.