*Nettavisen* Nyheter.

Møtte Obama i natt

Foto: JASON REED (REUTERS)

Jens Stoltenberg fikk møte Barack Obama i natt.

13.04.10 09:01

Møtet fant sted under «The Nuclear Security Summit» i Washington.

Mens atomvåpen var tema i natt, var det den internasjonale finanskrisen ett av hovedtemaene da statsminister Jens Stoltenberg innledet sitt USA-besøk i går.

På mandag hadde han samtaler med sjefen for den amerikanske sentralbanken Ben Bernanke, Dominique Strauss-Kahn som leder Det internasjonale pengefondet (IMF) og presidenten for Verdensbanken Robert Zoellick.

Statsministeren skal også ha samtaler om klima- og energispørsmål med senator Jeff Bingaman (D), som leder energikomiteen i Kongressen.

Jens Stoltenberg har lagt ut en video etter møtet med sentralbanksjef Ben Bernanke. Den ser du her .

Toppmøte
Ledere fra nærmere 50 nasjoner er på plass når Obama holder toppmøte i Washington D.C.

Obama kjemper for en kjernevåpenfri verden, noe som var hovedbegrunnelsen i tildelingen av fredsprisen i fjor høst. Men presidenten har en lang vei å gå.

Verken Nord-Korea eller Iran deltar på nedrustningsmøtet. Ingen av landene var invitert til å delta på det to dager lange toppmøtet på grunn av deres omstridte atomvåpenprogram. Kina og USA har under toppmøtet blitt enige om å innføre strengere sanksjoner mot Iran.

Israel har også glimret med sitt fravær til tross for at de er en atommakt. Israel har ikke ratifisert ikkespredningsavtalen og er dermed ikke internasjonalt forpliktet til å delta.

Problemer med spredning
I løpet av møtevirksomheten i Washington har den tidligere sovjetrepublikken Ukraina kommet med løfter om å avskaffe sin varebeholdning med høyanriket uran innen 2012.

Derimot har Frankrike gjort det klart at det ikke er aktuelt for dem å gi opp sine egne atomvåpen.

Et av hovedtemaene under toppmøtet er bekjempelsen av spredning av atommateriale, og leder for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Ikia Amano, mener atommaktene må gjøre mer for å forhindre dette.

- Problemet er at atommateriale og radioaktivt stoff ikke er godt nok beskyttet, og medlemslandene må gjøre en bedre jobb med å beskytte dette materiale mot tyveri og smugling, sier Amano til BBC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.