*Nettavisen* Nyheter.

Møtte russiske rettighetsgrupper

Statsminister Erna Solberg (H) møtte fredag morgen russiske menneskerettighetsaktivister i Sotsji. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Erna Solberg møtte russiske aktivister i OL-byen.

14.02.14 08:40

Sotsji/Oslo (NTB-Kristian Skårdalsmo): Russiske aktivister tok opp situasjonen til den straffedømte miljøaktivisten Jevgenij Vitisjko da de fredag møtte statsminister Erna Solberg (H) i OL-byen Sotsji.

Vitisjko ble nylig idømt tre års straffarbeid for det hans medarbeidere i miljøbevegelsen mener knapt kan kalles lovovertredelser. De angivelige lovbruddene skjedde under arbeid med å avdekke miljøovertramp i opptakten til OL.

– Den for oss veldig spesielle rettslige situasjonen i Russland ble diskutert. De tok opp dette med meg, og jeg lyttet. Dette møtet vil være en del av grunnlaget for mine samtaler med russiske myndigheter, sier Solberg til NTB.

- Vilkårlighet
Hun skulle senere fredag møte Russlands statsminister Dmitrij Medvedev i Sotsji.

Solberg mener de russiske menneskerettsgruppene gir et troverdig inntrykk. Hun fikk blant annet høre at mange lokale aktivister som har vært ute i mediene og kritisert OL-utbyggingen, har fått problemer i etterkant.

– De bekrefter at det har vært en vanskelig situasjon for menneskerettighetene i Russland. En hovedutfordring er vilkårlighet i rettsvesenet og problemer med bevisbyrden, sier statsministeren.

- Resultater uteblitt
I forbindelse med OL er det først og fremst miljøovertredelser og arbeidstakernes rettigheter som har stått sentralt. Solberg ble fortalt at lokale aktivister på noen områder har fått gjennomslag, mens de på andre områder har hatt problemer med å nå fram med sine krav.

- De har tatt opp spørsmål om migrantarbeidere med Den internasjonale olympiske komité (IOK), men her har resultatene uteblitt, forklarer hun.

Solberg understreker også, som sine forgjengere, at Norges gode forhold til Russland gjør det mulig også å diskutere mer problematiske forhold med russiske ledere. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.