*Nettavisen* Nyheter.

Mottok fredspris - holdt krigsråd

Foto: MIKE NELSON (EPA)

Timer etter at Obama ble tildelt Nobels fredspris, samlet han sine nærmeste til krigsråd om Afghanistan.

10.10.09 09:12

«Krigsrådet» var samlet i tre timer i det såkalte Situation Room i Det hvite hus. Møtet var ett av flere denne uka som ledd i en prosess hvor president Obama skal legge den videre strategien for Afghanistan-operasjonen.

Fredagens samtaler var de første hvor Obama stilte sine rådgivere direkte spørsmål om hvor mange soldater operasjonen vil kreve framover.

Fordømmer utdelingen
Ikke uventet skapte tildelingen sterke reaksjoner i Afghanistan fredag.

- Vi fordømmer tildelelsen av Nobels fredspris til Obama. Vi har ikke sett en eneste forandring i strategien for fred. Han har ikke gjort noe for fred i Afghanistan. Han har ikke tatt et eneste steg for fred i Afghanistan eller for å gjøre dette landet stabilt, sier Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid til nyhetsbyrået AFP.

Les: Taliban fordømmer fredsprisen

De fleste var overrasket over at Barack Obama får prisen.

Blant dem er utenriksminister Jonas Gahr støre som sier at prisen indikerer store forventninger til Obama og hans visjoner om en verden uten atomvåpen, internasjonalt samarbeid, og konfliktløsning gjennom dialog.

Les: Støre: - Jeg håper prisen vil tjene som inspirasjon

Norge delt
Også blant nordmenn generelt er synet delt. En undersøkelse gjennomført av Synovate for Dagbladet viser at 43 prosent mener det var riktig å gi prisen til Obama. 38 prosent mener det var galt, mens 19 prosent ikke hadde tatt stilling til saken da undersøkelsen ble utført fredag ettermiddag og kveld.

Selv sa Obama fredag at han ikke fortjener den, men at han ser utdelingen som et mandat om å fortsette arbeidet med å skape en bedre verden.

Les: - Pappa, du har vunnet fredsprisen

Flere soldater
Den veien mener USA går gjennom en seier i Afghanistan. Øverstkommanderende for USA og NATOs styrker i Afghanistan, general Stanley McChrystal, skal ha bedt om mellom 10.000 og 40.000 ekstra soldater.

Noen avgjørelse ser imidlertid ikke ut til å være nær forestående. En talsmann for Det hvite hus tror det kan ta flere uker før Obama bestemmer hvor stort styrkebidraget skal være.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.