Gå til sidens hovedinnhold

- Mousavi er ingen Messias

2000 meldte seg opp som presidentkandidater, men kun fire ble godkjent av det mektige Vokterrådet.

Fredag skal iranerne til valgurene for å stemme fram en ny president. Favoritten er den sittende presidenten Mahmoud Ahmadinejad og hovedutfordreren er Hossein Mousavi. Men den norsk-iranske hjernekirurgen og menneskerettighetsforkjemperen, Mahmood Amiry-Moghaddam, mener det iranske valget i stor grad er en farse.

- Det er flere viktig ting å understreke ved presidentvalget i Iran. For det første så handler ikke presidentvalget om hvem som får makten fordi presidenten er nummer to når det gjelder utøvende makt. Og han er ikke engang involvert i den lovgivende eller dømmende makt, sier Amiry-Moghaddam til Nettavisen.

- Det er den øverste lederen ayatollah Ali Khamenei som har all makt. En av forbrytelsene som gir dødsstraff i Iran er å fornærme den øverste lederen, sier Amiry-Moghaddam for å understreke lederens posisjon i landet.

Kandidat som gir litt håp
- Det andre er at Iran er et land med en veldig ung befolkning med sosial og politisk begrensning. Dette er på sikt farlig. Hvis du fratar en ung befolkning alt håp, så vil det eksplodere før eller siden. Dette prøver de å forebygge ved å komme med en kandidat som gir litt håp og det virker som en politisk sikkerhetsventil, sier Amiry-Moghaddam.

Kandidaten han sikter til er Hossein Mousavi (67), som var statsminister i Den islamske republikken Iran fra 1981 til 1989. Mousavi kobles blant annet til en rekke bortføringer og drap på politiske fanger. Men det ser ut til å være glemt blant tilhengerne. Mousavi lover han vil styrke kvinners rettigheter i landet, men har ingen planer om å konfrontere det politiske systemet, som i hovedsak styres av den øverste lederen.

Videre forteller Amiry-Moghaddam at samtlige presidentkandidater må bli godkjent av det iranske Vokterrådet.

- Det er fire kandidater i presidentvalget og forutsetningen for at de blir godkjent av Vokterrådet er at de viser 100 prosent lojalitet til den øverste leder, sier Amiry-Moghaddam.

Et spill for galleriet
Mousavi har sannsynligvis mest støtte blant den moderate, urbane befolkningen i hovedstaden Teheran, mens den sittende presidenten har sin primærstøtte blant den ultrakonservative befolkningen i de landlige områdene. Iranske medier fremstiller Mousavi som en reformvennlig kandidat som ønsker å stryke friheten til den iranske befolkningen.

Norsk-iranske Mazyar Keshvari, som er bystyrerepresentant for Frp i Oslo, karakteriserer dette som et spill for galleriet.

- Det er Vokterrådet som må godkjenne kandidatene til alle lokalvalg, presidentvalg og parlamentsvalg. De har begynt med et spill hvor de forsøker å finne en som skal være en slags moderat, sier Keshvari til Nettavisen.

Ingen Messias
I år var det 2000 som meldte seg opp til å være presidentkandidater, men kun fire ble godkjent. Vokterrådet, som velger ut kandidatene, består av tolv menn hvorav seks er direkte utpekt av den øverste lederen. De seks andre blir indirekte valgt gjennom dommere, som igjen er utpekt av den øverste lederen.

- En person som ikke blir godkjent av den øverste leder eller følger lederens linje blir ikke president. Dette er hele fundamentet for at dette regimet kan overleve, sier han.

- Alle diktaturregimer det være seg Syria, Iran eller Nord-Korea har veldig mye fokus på propaganda, og gjennom propagandaregimet klarer man å skape et inntrykk i befolkningen og overfor den vestlige verden av at de har en moderat kandidat. Det at Mousavi skal være en slags Messias som skal redde det iranske folket, det stemmer ikke, understreker Keshvari.

Både Amiry-Moghaddam og Keshvari mener likhetene mellom kandidatene er langt større enn forskjellene. Når det gjelder verdier som menneskerettigheter og atomprogrammet, så er det stor enighet mellom dem. Og grunnloven tilsier at det skal være en øverst leder med full makt, og det er det også stor enighet om.

- Jeg vil beskrive de to kandidatene som langt mer like enn det propagandaregimet vil gi inntrykk av. Det er bare et spill for galleriet, sier Keshvari.

Det iranske regimet er kjent for sin brutalitet og brudd på menneskerettigheter. Iran er det eneste landet i verden som henretter ungdoms- og barneforbrytere. Det til tross for at de har ratifisert FNs barnekonvensjon som forbyr henrettelse av barn. I tillegg kan det være livsfarlig å kritisere makteliten åpentyst.

- Vi vet at alle som snakker mot regimet forsvinner. De blir systematisk kidnappet, torturert, og henrettet. Dette er en befolkning som er traumatisert gjennom 30 år. Hver gang det kommer et snev av håp, så griper man det, og det skjønner jeg, sier Keshvari.

Barack Obama-tilstander
Både iranske og internasjonale medier har rapportert om Barack Obama-tilstander i Iran hvor titusener av tilhengere av begge kandidatene har trappet opp på diverse valgarrangementer.

Kona til presidentkandidat Mousavi ble mottatt med jublende applaus da hun snakket til tilhengerne under et valgmøte.

- Dere er her fordi dere vil ha en slutt på diktaturet. Dere er her fordi dere hater fascisme, fordi dere drømmer om et fritt Iran, og fordi dere drømmer om fredelige relasjoner til resten av verden, sa Zahra Rahnavard til et fullsatt stadion i Teheran tidligere denne uken.

Mousavi-tilhengerne gir tilsynelatende uttrykk for at de har tro på presidentkandidaten, men i realiteten vet de hvem som sitter på makten.

- Jeg tror at de fleste som stemmer på Mousavi er klar over hvem som har den reelle makten, selv om det bare er kosmetisk, så ønsker de seg et lite pusterom slik at det sivile samfunnet kan utvikle seg litt, sier Amiry-Moghaddam.

Mye av grunnen til Mousavis popularitet i Iran er at mange har sett seg lei på Ahmadinejad.

- Jeg visste ingenting om Mousavi inntil for et par dager siden. Men jeg stemmer på hvem som helst for å få vekk Ahmadinejad, sier en iransk kvinne til The Times.

De to andre kandidatene Mehdi Karoubi og Mohsen Rezaie har liten sjanse til å vinne valget, men vil trolig få en stor del av stemmene. Det betyr at verken Ahmadinejad eller Mousavi får de nødvendige 50 prosentene av stemmene. Dermed kan det bli duket for en omkamp mellom de to neste uke.

Irans ansikt utad
Amiry-Moghaddam mener hovedfunksjonen til presidenten er å være Irans ansikt utad. Ahmadinejad har tilsynelatende styrt landet med jernhånd og brukt tøff krigsretorikk overfor Israel, USA og verden for øvrig. Men nå som Barack Obama har kommet på banen kan det være tid for å moderere seg noe.

Hensikten er å styrke omdømmet i verden, samt gi et snev av håp om forandring til unge, moderate iranere.

- For folk som lever under et sånt regime, så er ethvert håp positivt, sier Amiry-Moghaddam.

I likhet med det amerikanske presidentvalget har en rekke celebriteter, inkludert film- og TV-stjerner, gitt sine støtteerklæringer til kandidatene. Og kandidatene har bedrevet skittkasting på direktesendte TV-debatter.

- Kandidatene har kommet med detaljerte korrupsjonsbeskyldninger på direkten. Det er ikke så veldig bra for regimet. De amputerer hendene til vanlige tyver mens disse kandidatene sitter med millioner av korrupsjonspenger. Debattene resulterte jo i at korrupsjonen innenfor regimet kommer fram i lyset, sier Amiry-Moghaddam.

- De har krysset en del grenser som man ikke hadde regnet med. En av kandidatene er beskyldt for å ha mottatt et konkret beløp som passer kostnadene til oppussingen av huset, sier Amiry-Moghaddam.

Dette skjer samtidig som at fattigdommen i landet øker i takt med at oljerikdommene blir større. Iran er et av verdens største oljeproduserende land.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her