Moxnes: - Det eneste vi importerer er dyrere strøm

Strøm

Dersom Ap danner regjering med Sp og KrF, må det ikke bli en «dvask suppe i sentrum», advarer Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Dersom Ap danner regjering med Sp og KrF, må det ikke bli en «dvask suppe i sentrum», advarer Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Rødt-lederen til angrep på de som liker høye strømpriser.

Strømprisene ligger på et historisk høyt nivå, og ifølge analytikerne kommer vi til å fortsette å ha høye strømpriser hele året.

Les også: Slik forsvarer olje- og energiministeren de høye strømprisene

I kjølvannet av de høye prisene har det oppstått en diskusjon om hvorfor det er så høye priser i Norge. Mye av debatten relateres til kraftkabler til utlandet. Noen mener strømkablene fører til høye priser - mens andre mener de gjør at vi kan selge dyrt og kjøpe billig.

- En stort bedre deal er det ikke mulig å få

- I helgen, for eksempel, blåste det så mye i Danmark og Tyskland at Norge importerte strøm til minus to øre kilowattimen. Vi fikk ikke bare gratis strøm. Vi fikk betalt for å ta imot den. En stort bedre deal er det ikke mulig å få, skrev VGs kommentator Astrid Meland på mandag i en kommentar om at utenlandskablene var et gode.

Noen mener at det er en fordel at du må betale høye strømpriser, fordi pengene stort sett går til offentlig eide selskaper, som igjen gir pengene til stat og kommuner.

- Produsentene kritiseres ofte for å være de ‘grådige kraftselskapene’, men det glemmes ofte at de stort sett er kommunalt eller statlig eid – om lag 90 prosent tror jeg. Det vil si at inntektene fra kraftproduksjon i Norge i stor grad tilfaller fellesskapet. Samlet leverer kraftnæringen om lag 50 mrd. til fellesskapet i form av utbytter og skatter til stat og kommuner over hele landet, skrev Statskrafts kommunikasjonssjef Julie Wedege i en kommentar mandag.

Bjørnar Moxnes: - Bløffer om strømprisen

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier derimot til Nettavisen at han er lei av at de høye strømprisene bortforklares. Han viser spesielt til Astrid Melands påstand om at «vi» får betalt for å ta imot billig strøm.

- Den «vi» Meland snakker om her, er ikke deg og meg. Det er kraftselskapene. De importerer nemlig den billige strømmen. Men vi har betalt samme pris i helga som i den dyre perioden før, sier Bjørnar Moxnes.

VG-kommentaren har debattert mye det siste døgnet.

Rent praktisk fungerer det slik at eierne av kraftkablene, typisk Statnett, får betalt prisdiffernansen mellom prisen i Norge og utlandet. Koster strømmen 50 øre i Norge og minus 2 øre i Danmark, er det eierne av kraftkablene som tjener penger. Det er slik nye kraftkabler finansieres.

Det betyr ikke at norske kunder får billig strøm.

Les også: Dansker får betalt for å bruke strøm, Norge har fortsatt rekordhøye strømpriser

- Når strømmen er billig i utlandet, så stenger norske vannkraftprodusenter for ventilen. Når strømmen er dyr igjen i utlandet, åpner de opp. Det holder strømprisen konstant i Norge, nå på et høyt nivå – helt uavhengig av hvor billig strømmen blir i Danmark og Tyskland, sier Moxnes.

- Nå må kommentariatet slutte å villede folk i sin desperate kamp for å forsvare de nye utenlandskablene. Astrid Meland bløffer rett og slett om strømprisen. Dette viser tydelig at det eneste vi importerer med de nye utenlandskablene, er den dyre strømprisen, sier Bjørnar Moxnes.

Meland: - Må være Rødt-politiker for mislike dette

Astrid Meland sier til Nettavisen at hun mener Rødt-lederen bommer i sin kritikk.

VG-kommentator Astrid Meland.

- Det er absolutt deg og meg vi snakker om her. Norges inntekter fra utenlandskablene går i sin helhet til Statnett som eies av staten. Hvert år går overskuddet tilbake til velferd for folk flest. Og selv om strømmen fortsatt er dyr, så fikk vi de laveste strømprisene i 2019 i helgen. Om vi hadde hatt enda fetere utenlandskabler da det blåste så mye i Danmark og Tyskland, ville strømprisene for norske forbrukere blitt enda lavere, sier hun.

- At Norge kan importere kraft til minus to øre kilowattimen fra Danmark og dermed spare sin egen vannkraft den dagen, det må man være Rødt-politiker for å mislike. Hva er Rødts forslag her? Jeg ser at de også vil ha kabler til utlandet, altså vil de ha norsk krafteksport.

Les også: Billigste strøm så langt i år

Hun mener derimot at Rødt bør være fornøyd med utviklingen.

Kraftselskapene, som Moxnes er sint på, er overveiende også eid av det offentlige, altså deg og meg. Det må jo være bra for Rødt og Moxnes at disse virksomhetene tjener penger, ettersom partiet ikke liker private næringsliv og dessuten vil legge ned oljen. Et sted må inntektene komme fra. Og disse inntektene går tilbake til det offentlige. Altså får politikerne enda flere muligheter til å øke det offentlige forbruket. Og det gjør jo firepartiregjeringen som vi har sett til gangs.

Avviser argument om skatt

Moxnes avviser derimot argumentet med høyere inntekter til det offentlige.

- Det er fint med flere penger til velferd. Men når strømprisen øker, rammer det dem med minst hardest. Effekten av økte strømpriser er gjennom momsinntektene at regjeringa skrur opp statens inntjening på strøm, mens folk med dårlig råd må skru ned varmen. Derfor er ikke høyere strømpris bra, uansett hva pengene går til. Velferd får vi gjennom et godt og progressivt skattesystem, sier Moxnes.

Ifølge Moxnes har partiet tre konkrete forslag de ønsker å gjennomføre:

  • Differensiert elavgift som skiller mellom nødvendig og luksusforbruk, og gir lavere avgift for folk flest, så kan heller de som varmer opp både garasjer, et par Teslaer, utendørs boblebad og så videre betale ekstra for det.
  • Stans av nye eksportkabler av strøm til utlandet
  • Strakstiltak for de svakere stilte (ekstrautbetaling til bostøttemottakere)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Politikk

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag