Moxnes: - Hvis folk flest ser på kommunisme slik Bjarne Brøndbo gjør, betyr det ingenting fra eller til

Bjørnar Moxnes ville fjerne kommunisme, men fikk kun støtte av 63 stemmeberettigede. Dermed overlever begrepet en gang til.

Bjørnar Moxnes ville fjerne kommunisme, men fikk kun støtte av 63 stemmeberettigede. Dermed overlever begrepet en gang til. Foto: Heidi Schei Lilleås

Rødt-leder Bjørnar Moxnes tar tilsynelatende lett på nederlaget.

12.05.19 14:16

ALNA (Nettavisen): Rødt-lederen møtte pressen etter at det var klart at kommunisme overlever i prinsipprogrammet.

63 av de stemmeberettigede ville fjerne ordet kommunisme.

Forslaget som fikk flertall er: «Rødt støtter grunnprinsippene «yte etter evne, få etter behov». Det var dette Karl Marx kalte kommunisme».

Moxnes ble spurt om hvordan det var å gå på dette nederlaget.

- Jeg lever helt fint med det. Det betyr at ingenting forandres på det punktet, men videreføres som før, sier Moxnes.

- Hvis folk flest ...

Han henviste til at Bjarne Brøndbo i D.D.E. i kampen for lokalsykehus i Namsos, hadde uttalt at enkelte ting er for viktig til å styres av markedsmekanismer og at han derfor iblant kalte seg for kommunist.

- Hvis folk flest ser på det slik Bjarne Brøndbo gjør, så betyr det ingenting fra eller til, sier Moxnes til pressen.

30. april holdt bandet gratiskonsert for 6000 i Namsos.

– Tar du bort universitetet, så tar du etter hvert bort noen av avdelingene og tilbudet på sykehuset også. Kanskje ikke umiddelbart, men over tid forsvinner det. Det rakner, sa Brøndbo til NRK.

- Det motsatte av regimene i Sovjet og Kina

På spørsmål om begrepet er i ferd med å bli utvannet, svarer Moxnes:

- Jeg tror diskusjonen viser hva folk i Rødt legger i begrepet kommunisme, og det er det motsatte av de regimene i Sovjet og Kina vi så i det forrige århundre. Vi legger et klasseløst samfunn i begrepet, selv om VG og Civita tror noe annet, sier han.

- Det er dessuten et stort mindretall som er uenig, så debatten vil fortsette, og det nevnes tross alt bare én gang i slutten av prinsipprogrammet, legger Moxnes til.

VGs politiske redaktør Hanne Skartveit skriver i en kronikk mange har delt, at «Rødt skaper ufrie mennesker», mens leder i Civita, Kristin Clemet, etterlyser den moderate venstresiden.

Bjørnar Moxnes takker for tilliten fra landsmøtet. Foto: Heidi Schei Lilleås

Glade kommunister

Nettavisen møtte en glad gjeng Rødt-delegater, deriblant Ole Marcus Mærøe, utenfor landsmøtehotellet.

- Vi er jævla kommunister! Dette er fantastisk, sier den glade gjengen som villig poserer for Nettavisen.

Så gratulerer de hverandre, gir klemmer og gjentar hvor fantastisk dette er.

- Godt jobbet, nye nikk og klemmer. Stemningen er elektrisk.

Jubelen stod i taket hos denne gjengen på Rødts landsmøte over at kommunisme-begrepet blir stående.  Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)

I løpet av helgen har Rødt fått 126 nye medlemmer og har nå cirka 8300 medlemmer.

Landsmøtevedtak

Om demokrati og sosialisme:

Fra nytt kapittel 6: «For Rødt er sosialisme uten demokrati overhodet ingen sosialisme», «privat eie av produksjonsmidler og markeder vil kunne eksistere» og «sosialisme forutsetter oppslutning fra folkeflertallet».

Om kapitalistisk eiendomsrett:

«Bare ved å avskaffe kapitalistisk eiendomsrett ved å innføre demokrati på viktige områder av økonomien, vil det bli mulig å skape en verdensøkonomi som gir grunnlag for alle menneskers likeverd og frihet, som holder oss innenfor naturens tålegrenser og som ikke skyver stormaktene i retning krig og konflikt.»

«Sosialisme innebærer ikke at all virksomhet skal være statseid. Snarere vil vi bygge et sosialistisk samfunn på tradisjoner for spredt eierskap og maktfordeling. Sysselsetting og bosetting i hele landet er viktig. Lokale småbedrifter er viktige i mange norske bygder og byer. Mange virksomheter kan være eid av de ansatte, noe som vil stoppe den kapitalistiske berikelsen på andres arbeid.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.