Se videointervju med Rødt-leder Bjørnar Moxnes:

AKERSGATA (Nettavisen): Rødt raser mot regjeringens kutt i barnetillegget for uføre, som de mener rammer både flere og hardere enn antatt da kuttet ble innført.

- Det rammer folk som sliter, folk som ikke kan jobbe lenger på grunn av sykdom eller skade. At de i tillegg får disse kuttene når de har barn, mener vi er dypt urettferdig, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Onsdag er han gjesteredaktør i Nettavisen.

Det var i 2016 at reglene for barnetillegg for uføre ble strammet inn av de borgerlige partiene i Stortinget. Endringen innebærer at barnetillegget blir redusert dersom summen av uføretrygd og barnetillegg overstiger 95 prosent av tidligere inntekt.

Les arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksens tilsvar lenger ned.

Les også: Moxnes med blankt nei: - Går ikke i den fella

- Ganske alvorlige tall

- Tallene vi nå ser er ganske alvorlige, kommenterer Moxnes.

Han viser det han karakteriserer som oppsiktsvekkende tall: I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2021, kom det nemlig fram at antall personer som rammes av kuttet er tredoblet, og oppjustert fra 1000 til 3000 personer.

Den samlede besparelsen øker dermed til 137 millioner kroner, og de som rammes taper i gjennomsnitt 45.667 kroner på kuttet i 2021.

Mens 750 av av de uføre, taper minst 61.600 kroner i året.

- Hva vil dere gjøre med dette, Moxnes?

- Vi kommer til å reversere det kuttet hvis vi får muligheten til det etter valget, hvis vi blir sterke nok. Dermed kan vi sikre at de som trenger fellesskapet mest ikke får kutt i ytelsene sine, og finansiere det med at de som har mest, betaler mer i skatt til fellesskapet, sier Rødt-lederen.

Les også: Målinger: Støres drømmeregjering ryker: - Blitt mer komplisert

- Finn deg en ny jobb

- Kuttet treffer naturlig nok uføre med mange barn hardest, legger han til.

- Så hva er din beskjed til ansvarlig statsråd, arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen?

- Se etter en ny jobb! Om 5-6 dager skal han bli arbeidsledig. Og så kan de uføre vente seg at hvis vi får muligheten, skal vi rette opp dette og føre en rettferdig politikk fremfor skattekutt for de rikeste, som Høyre driver med hver gang de får sjansen.

Også Arbeiderpartiet stemte mot kuttet i barnetillegget for uføre da det ble stemt over i Stortinget, og SV har lovet å reversere kuttet om de får regjeringsmakt. Dermed er det stor sannsynlighet for at kuttet blir reversert dersom de rødgrønne vinner valget.

Les også: Lysbakken lover å reversere «brutale» kutt - avslører skyhøy prislapp

- Fikk mer enn lønnet arbeid

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) forsvarer imidlertid uførekuttet.

- Frem til 2016 så vi at noen med uføretrygd og spesielt høye barnetillegg samlet fikk mer utbetalt enn de ville fått ved å være i lønna arbeid, sier Røe Isaksen til Nettavisen, og påpeker:

- Vi er opptatt av at det skal lønne seg å jobbe, og satte derfor et tak på at summen av uføretrygd og barnetillegg ikke skal være høyere enn 95 prosent av tidligere lønn. I forkant av endringene pekte også barnefamilieutvalget, Brochmannutvalget og uførepensjonsutvalget på at barnetillegget til uføre kan ha uheldige virkninger på insentivene til å jobbe.

Røe Isaksen advarer mot å reversere kuttet i barnetillegget.

- Både Rødt og SV vil tilbake til en ordning som gjorde at man kunne få mer utbetalt som ufør enn man fikk i jobben de måtte gå ut av. Vi skal ha skikkelige ordninger, men det skal ikke være slik at man får mer utbetalt på trygd enn i jobben man hadde. Det er ikke minst urettferdig med tanke på de som fortsatt er i jobb og også har barn, sier han.