DRAMMEN (Nettavisen): Tannlege Niels Henrik Sværd får daglig inn pasienter som ikke har råd til å fullføre nødvendig tannhelsebehandling.

Riktignok kom ikke dagens pasient inn for å fikse tennene. I tannlegestolen fikk Sværd besøk av leder i Rødt, Bjørnar Moxnes. Han besøkte kontoret for å diskutere hvordan staten kan sikre gratis tannbehandling til nordmenn i alle aldersgrupper.

- Det haster å gjøre tannhelse gratis for å tette hullet i velferdsstaten og gapet i ulikhetene, sier Moxnes til Nettavisen.

Les også: Moxnes raser mot Høyre-topp: - Finn deg en ny jobb!

Løfte regningen til noen få

Gjennom en økning i selskapsskatten, vil Rødt sikre gratis tannhelsebehandling til alle nordmenn.

- Vi skal ikke bruke tryllepenger for å fase inn tannhelsereformen. I dag er det slik at folk som har råd, betaler for tannhelse ut fra egen lomme, sier Moxnes til Nettavisen.

Rødt-lederen vil løfte regningen fra enkeltpersonene og sende den til de rikeste i landet. Måten han skal gjøre dette på, er å øke selskapsskatten til 26 prosent.

- Selskapsskatten går jo på overskuddet i selskapene. Så det rammer jo ikke de selskapene hvor det går dårlig, understreker Moxnes til Nettavisen.

Les også: TV 2 tar grep etter kaos-debatten: – Det var en klar overtenning

Øker forskjellene

I dag er prisene på tannlegetjenester i Norge frie. Det betyr at hver enkelt tannlege eller tannklinikk selv kan bestemme hvilke priser de vil sette på tjenestene de tilbyr.

Frem til man er 18 år, er alle behandlinger innenfor den offentlige tannklinikken gratis.

Etter man har blitt voksen, må enkeltpersoner betale utgiftene for tannbehandlingen selv. Det finnes noen unntak hvor man kan få stønad som dekket deler av utgiftene, men hovedregelen er at voksne må betale hele beløpet selv.

Les også: AUF tapte skolevalget så det sang, men ble feilaktig utropt som vinner av medier

Moxnes mener dagens tannlegeordning er med på å forsterke de sosiale forskjellene i samfunnet. Gjennom en tannhelsereform, vil han derfor fase inn tannhelse i de generelle helsetjeneste.

- Det å bli født inn i en familie med fattigdom er urettferdig, men hvis det igjen fører til at du ikke har råd til å ta vare på tannhelsen, så blir du jo skrudd enda lenger ned, sier Moxnes til Nettavisen.

Fattige får det verre

Tannlege Niels Henrik Sværd forteller til Nettavisen at han daglig får inn pasienter som ikke har råd til å betale for nødvendig tannhelsebehandling.

Som helsepersonell synes han det er krevende å se pasienter i en slik situasjon.

- Som regel finner vi en løsning som alle er fornøyd med. Men jeg opplever nesten daglig at det som er mest optimalt blir utsatt eller ikke utført på grunn av økonomi, sier Sværd til Nettavisen.

Les også: Bjørnar Moxnes grillet i Nettavisens utspørring: - Da går det dårlig

Han mener det hovedsakelig er de menneskene som allerede har store problemer fra før av, som også får det verre.

- Forskning er ganske tydelig på at dersom du er opptatt av å ikke få en dårlig helse, så er det dummeste du gjør å bli født inn en fattig familie, sier Sværd til Nettavisen.

Les også: Opplevde smertehelvete - nå kommer tannlege-regningen som svir

Han legger til at besøk hos fastlegen er nærmest kostnadsfritt sammenlignet med et tannlege-besøk. En lingnende ordning for tannhelse, kan derfor bidra til at flere får muligheten til å få den behandlingen de trenger.

Fortsatt usikker på hva du skal stemme? Ta partitesten:

Se gjerne dette intervjuet: