ALNA (Nettavisen): Søndag skulle Rødt-delegatene bestemme seg: Skulle «kommunisme» overleve i partiets prinsipprogram?

Og drøyt klokken 11 ble det klart at partiet velger å beholde det omstridte ordet i deres partiprogram.

- Det er stikk i strid med Rødt-lederens anbefaling. Verken han eller noen andre Rødt-topper får stemme søndag.

Rødt byttet ut med Karl Marx

63 av delegatene ville stryke begrepet kommunisme, får Nettavisen opplyst fra partiet.

I dagens prinsipprogram står det at «Rødt støtter grunnprinsippene «yte etter evne, få etter behov». Dette kaller vi i Rødt kommunisme».

Forslaget som fikk flertall er: «Rødt støtter grunnprinsippene «yte etter evne, få etter behov». Det var dette Karl Marx kalte kommunisme».

- Skal vi klare å holde Rødt samlet?

Nettavisen snakket med en rekke delegater om deres standpunkt før valget:

- Jeg mener Bjørnar Moxnes legger for stor vekt på hvordan andre folk definerer begrepet. Hvor langt skal vi rygge? Hvor lenge skal vi la våre politiske uvenner definere våre begreper, sier Rødt-delegat Ole Marcus Mærøe til Nettavisen.

Han er bekymret for Rødts fremtid hvis «kommunisme» fjernes:

- Jeg blir veldig skuffet, men først og fremst bekymret for fremtiden, for at vi i fremtiden skal klare å holde Rødt samlet som et parti, hvor det er rom for kommunister, sosialister, anarkister og andre.

Mímir Kristjánsson: Trøblete og lett å misforstå

Rødts toppkandidat i Stavanger, Mímir Kristjánsson, er på hugget.

- Jeg tror det er lurt å ta bort ordet kommunisme i prinsipprogrammet, sier han til Nettavisen.

- Skal du bruke ordet kommunisme, slik mange her ønsker. Er vi tjent med å bruke dette ordet for å nå ut til vanlige arbeidsfolk i Norge? Jeg mener nei, det er for trøblete og lett å misforstå, mener han.

Rød Ungdom: Frykter høyredreining

Det er ikke leder i Rød Ungdom, Tobias Drevland Lund, enig i.

- Rød Ungdom vil bevare begrepet «kommunisme» i programmet. Vi er marxister, bygger analysene våre på marxisme og så har jeg forståelse for at kommunisme er et begrep tolker begrepet ulikt, sier Lund til Nettavisen.

- Hvor skuffet blir du hvis det fjernes?

- Jeg tror mange blir skuffet og frykter en høyre-dreining, slik vi har sett eksempler på hos andre partier etter tilsvarende «renvaskingsprosesser». Men jeg tror Rødt kommer til å forbli Rødt uansett.

Stavrum: - Revolusjon

- Rødts program er en revolusjon for å gjøre Norge til et kommunistisk land, skriver Nettavisens sjefredaktør, Gunnar Stavrum.

Moxnes ville fjerne «kommunisme» fra programmet i 2014, men ble stemt ned.

- Målet vårt er et klasseløst samfunn, der ikke familien din avgjør hvilke muligheter du får i livet, men der folk stiller mye likere, svarte Moxnes Nettavisen.

Moxnes: - Klasseløst samfunn

- Hva forbinder du selv med kommunisme?

- Et klasseløst samfunn. Kort og godt. Vi skal ha et langsiktig mål om det. Jeg tror mange ser at dagens økonomiske system - kapitalismen - samler makt og rikdom hos noen få, som øker forskjellene mellom oss og fører oss på kollisjonskurs med klima.

- Hvordan ser du for deg Karl Marx-teorier satt ut i praksis i Norge i 2019?

- Vi ønsker at folkestyre også skal ha mye mer å si over økonomien, at ikke folkestyre stanser ved fabrikkporten, slik at nøkkelindustrier, hele bank og finans som er blodomløpet i økonomien, ikke kan styres av private særinteresser, men av samfunnsinteresser - demokratiet.

Karl Marx

Kommunisme er en revolusjonær sosialistisk ideologi, basert på teoriene til Karl Marx. Målene er et samfunn uten sosiale klasser, penger og statsmakt, hvor privat eiendom er avskaffet til fordel for felleseie. Her skal alle jobbe etter evne og motta etter behov.