RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

MP undersøker Afghanistan-rykter

Sist oppdatert:
Militærpolitiet skal nå granske ryktene om at norske soldater i Afghanistan har begått ulovlige stridshandlinger.

Stormen har ikke lagt seg etter et lukket foredrag som ble holdt på Krigsskolen 8. april. På foredraget, som handlet om etikk i krigssituasjoner, fortalte en offiser fra Telemark Bataljon om inntrykk og erfaringer fra Afghanistan. Ifølge en rapport som blant andre Aftenposten og VG har omtalt, skal offiseren ha snakket om hvordan de brukte en afghaner som «mennskelig skjold» 31. desember 2009 og også ha snakket om at norske soldater skjøt og drepte en såret afghansk opprører 17. januar 2010.

Skulle dette vise seg å være riktig, er det snakk om brudd på krigens folkerett.

Vil konsultere Generaladvokaten
Mandag ba Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) militærpolitiet iverksette undersøkelsen for å kartlegge alle fakta i saken. Generaladvokaten og Krigsadvokaten vil bli konsultert om mulige disiplinære eller strafferettslige forhold.

I en pressemelding er FOH nøye med å understreke at det er snakk om «rykter om ulovlige stridshandlinger». Ifølge FOH har ryktene i varierende grad versert internt i Forsvaret etter det omtalte foredraget på Hærens krigsskoler.

Ble undersøkt i mai
- Ryktene ble undersøkt av Generalinspektøren for Hæren i mai, og tilbakemeldingene den gang var at de var usanne. Det er ikke framsatt påstander eller rapporter om slike hendelser av andre. Stridsrapporter fra den aktuelle perioden gir heller ingen indikasjon på at det er hold i ryktene, heter det i pressemeldingen fra FOH.

- Vil kunne skade Forsvaret
Men siden ryktene igjen har dukket opp - og også har versert i mediene - mener Forsvarets operative hovedkvarter det er viktig å få undersøkt saken på en god og grundig måte.

- Slike rykter er svært alvorlige, og vil kunne skade både soldatene og Forsvaret om de får fortsette, heter det.

Undersøkelsen skal iverksettes umiddelbart, og konklusjonen skal etter planen foreligge innen 1. desember 2010.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere