RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mp3 med ekstrem lyd

Vi har testet om det er godt nok.

Creative er først og fremst kjent for to typer ting for tiden: X-fi-serien med lydprodukter og sine mp3-spillere. Den nye Zen X-fi er det første produktet som implementerer X-fi inn i en mp3-spiller. Det er også den første mp3-spilleren fra selskapet som har integrert trådløst nettverk.

En liten oppgradering
Spilleren er langt på vei en oppgradering av den gamle Creative Zen-spilleren, der oppskriften er enkel: Ta en Zen, legg på trådløst nettverk, enkle X-Fi-funksjoner. På toppen av det integreres det en dårlig høyttaler, og knappene endres litt på. Og vips, så har du en Zen X-fi.

Vi har tidligere testet Creative Zen, og var relativt godt fornøyd med den, selv om brukervennligheten ikke kan måle seg med en iPod.

Men la oss ta en titt på de nye funksjonene, og se om det kan løfte spilleren opp på et nytt nivå:

Trådløst nettverk fungerer
Den trådløse funksjonen består egentlig av tre deler: Du skal kunne spille av musikk du har liggende på datamaskinen din, du skal kunne spille av podcast som Creative har liggende på egne servere på internett – og du skal kunne benytte chattetjenester som Windows Live Messenger rett i spilleren.

Å koble til et trådløst nettverk er en enkel jobb, men inntastingen av lange og kompliserte passord er ikke en morsom affære. Selv om denne dingsen liksom skal være klargjort for lynmeldinger, så er inntastingsløsningen utrolig plundrete.

Selv om det kan se ut til at Creative har valgt en slags mobilløsning på inntasting, så fungerer det dessverre ikke slik. Når du skriver inn passord så kommer det opp et tastatur på skjermen som minner om et mobiltastatur, men du må bruke de ni knappene på selve spilleren som piltaster for å skrive inn på tastaturet på skjermen, og knappene som logisk skulle være 1, 3, 7 og 9 har rett og slett ingen funksjon. Hvorfor de har valgt en slik løsning er utenfor vår forståelse.

Det å kunne spille av podcasts er egentlig en ganske så genial funksjon, og utvalget som Creative har liggende i sin database er relativt omfattende. En må riktignok leve med at et trådløst nett suger strøm som en vampyr suger blod, men det er ikke et rent Creative-problem.

Trenger egen programvare
For å kunne høre musikk du har liggende på PC-en, må du installere Creatives egen musikkavspillingsprogramvare, som også fungerer som en medieserver. Programvaren har mange likhetstrekk med iTunes, men jeg har sagt det før og sier det igjen: Creative er flinke på å lage produkter, men programvare har de virkelig ikke peiling på. Programmet er tregt, det er en smule humørsykt – og jeg kan ikke tenke meg at det finnes et menneske på denne planeten som ville valgte dette fremfor ting som WinAmp, iTunes, MediaMonkey eller Windows Media Player 11. De burde heller jobbet for å fått til en god integrasjon med disse programmene.

Det er for øvrig litt irriterende at du ikke får muligheten til å overføre musikk til spilleren trådløst. Du trenger forøvrig ikke installere programvaren for å overføre musikk til spilleren.

(testen fortsetter under bildet)

Glem lynmeldinger
For å kunne bruke spillerens Messenger-funksjon må en først registrere seg på Creatives hjemmesider. Instruksjonene for hvordan vi skulle gjøre dette stemte ikke overens med nettsidene til Creative, og til slutt gav vi opp.

Hvorfor noen, noe sted, i noen situasjon, skulle ønske å bruke en lynmeldingsfunksjon med så dårlig inntastingsløsning er for oss uansett helt uforståelig.

Velkjent X-fi-funksjon
Den viktigste endringen i forhold til den originale Zen-spilleren er X-Fi-integrasjonen. Det betyr at du med mp3-spilleren har mulighet til å bruke den såkalte Crystalizer-funksjonen, som i korte trekk er en avansert lydfunksjon som forsøker å forbedre lydkvaliteten på komprimert musikk. Dette gjør den i hovedsak ved å skape et skarpere og klarere lydbilde ved å fremheve det som skal være den mest hardtslående delen av diskanten.

Det kan minne litt om å benytte en loudness-funksjon, bare at den er mer intelligent, og bassen påvirkes i mindre grad.

Denne funksjonen fungerer likt på Zen X-Fi som alle andre steder vi har forsøkt den. Den redder ikke håpløst hardt komprimert musikk, men kan gi et klarere og bedre lydbilde på enkelte sanger – særlig hvis du har dårlige ørepropper.

Du har også mulighet til å skru på en surround-emulering, men dette fungerer i grunn bare delvis på spill. På musikk blir det som voldtekt på høylys dag, og bør i grunn aldri skrus på.

Benytter du X-Fi-funksjonene med omhu så leverer Zen X-fi meget god lyd.

Skikkelige ørepropper
Normalt ville vi nå skrevet noen linjer der vi hudfletter produsenten med å legge med ørepropper som ikke fortjener livets rett og som gir lydkvalitet som gir deg lyst til å spy.

Men det er med glede vi kan meddele at Creative ikke har gjort denne feilen med Zen X-fi. Siden de benytter X-fi-varemerket sitt har de lagt med de litt mer påkostede Premium EP-830 in-ear-ørepropper. Dette er ikke verdens beste ørepropper, men er milevis bedre enn det som normalt sett leveres med. Frittstående koster disse 3-500 kroner på nett, og i praksis betyr det at de fleste ikke vil se noe stort behov for å bytte ørepropper.

Endelig!

Elendig høyttaler
Creative er nå i en bølge der de på død og liv skal implementere høyttalere i sine mp3-spillere. Det er sikkert fint til å dele et par sekunder av en sang uten å stikke øreproppene i øret til andre mennesker, men vi hadde ærlig talt foretrukket en mindre og lettere spiller.

Eller for å si det på en annen måte: Dette er ikke en høyttaler som lager masse liv på en fest.

Ellers mye fint
Ellers så er det mye godord å si om denne spilleren. Creative har integrert SD-kortleser slik at du kan utvide kapasiteten på spilleren, og radiofunksjonen fungerer greit. Brukervennligheten er ikke vesentlig annnerledes enn vi kjenner på tidligere Creative-produkter, og spilleren har blant annet fått en snarveiknapp til valgfri funksjon, og du kan selv endre på menyene.

Spilleren har mulighet til å vise video, men støtter ingen normale formater med mindre du er veldig heldig med oppløsningen. I stedet må videoene konverteres av medfølgende programvare før de kan overføres. I praksis er dette utrolig tungvindt, men du vil uansett ikke bry deg, for du kommer aldri til å se video på den lille skjermen uansett.

Konklusjon
Prismessig er alltid Creative-produkter relativt hyggelig med konkurrenter med samme utstyrsnivå. For utgaven med 8 GB må du ut med under 1100 kroner, dobler du minne snakker vi knapt 1600 kroner – og du kan også få en utgave på 32 gigabyte til rundt 2400 kroner.

Til sammenligning koster en 8 GB iPod Nano 1549 kroner – og da får du blant annet ikke minnekortleser, trådløs støtte og radio. En 32 GB iPod Touch koster 3790 – men det skal da nevnes at den funksjonsmessig kan gjøre mye som en Zen X-fi ikke kan, som full internettstøtte.

På tross av sine svakheter, er det liten tvil om at du får veldig mye for pengene, og ikke minst et generelt meget godt produkt ved å investere i en Zen X-Fi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere