RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

MP3-søksmål forduftet

Etter halvannet år slipper den populære nettbutikken å bekymre seg for flere søksmål.

I lang tid fremstod den russiske nettbutikken Allofmp3.com som det perfekte stedet for musikkelskere å kjøpe musikken sin. Utvalget var enormt, kvaliteten på musikken var så god som brukeren var villig til å betale for – og prisene var utrolig lave. Butikken drev også lovlig, i alle fall hevdet de det selv.

Saksøkte suksesstjenesten
Den internasjonale musikkindustrien var derimot av en helt annen oppfatning, og i desember 2006 forsøkte den amerikanske platebransjen å saksøke nettstedet i USA.

Tiden fremover ble ganske turbulent, der eierne av nettstedet ble frikjent i en russisk rett, hvorpå amerikanske myndigheter ville hindre Russland medlemskap i Verdens Handelsorganisasjon (WTO) hvis ikke nettbutikken ble stoppet.

Bush-administrasjonen omtalte nettbutikken som det fremste eksempelet på nettbasert piratvirksomhet. En dansk ISP ble dømt til å sperre nettstedet for sine kunder, og VISA og MasterCard kuttet betalingsmulighetene.

Nettstedet borte - og nå også søksmålet
Presset ble til slutt for stort mot nettbutikken, som forsvant fra nett i juni i fjor.

Nå har også den amerikanske musikkindustrien (RIAA) bestemt seg for å trekke søksmålet mot nettstedet.

- Siden er nå død og begravet, et resultat av suksessrik antipiratvirksomhet, sier RIAA-talsmann Jonathan Lamy i en e-post til Bloomberg.

- Seier for sunn fornuft
Advokaten til Media Services, selskapet bak Allofmp3, har et litt annet syn på saken:

- De satt aldri i gang prosedyrene på rett måte i utgangspunktet. Kanskje dette var en sjelden seier for sunn fornuft, fortalte John Crossman.

En virkelig seier for bransjen?
Og spørsmålet er hvor stor suksess denne saken egentlig var. Samtidig som Allofmp3 forsvant fra nett, dukket nettstedet Mp3sparks opp i stedet. Designmessig var det identisk med Allofmp3, bakmennene var de samme, prisene var det samme, funksjonene var det samme og prisene var det samme – og gamle Allofmp3-kunder var automatisk registrert der.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere