RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mp3-spiller med fantastisk lyd

(Creative)
Sist oppdatert:
Vi har testet den nye toppmodellen X-fi 2. Men hva har egentlig skjedd med Creative?

Det er nesten litt rart å tenke på, men nå har jeg testet mp3-spillere i snart 10 år, og i mesteparten av dette tidsrommet har produkter fra Creative vært noe av det beste du kan få tak i. Funksjonsmessig har det vært bedre enn iPod - og prisen har alltid vært mye bedre.

Ja, og så har lydkvaliteten vært bedre da - noe som er ganske vesentlig fra en mp3-spiller.

Har stått stille i lang tid
Men de par siste årene har det ikke vært noen dans på roser for selskapet. De har sagt opp stort sett alt de hadde av ansatte i Europa - og i motsetning til Apple, så har de gitt fullstendig blaffen i mobiltelefoner.

Jeg har den siste tiden sett litt nærmere på selskapets siste mp3-spiller, som har fått det klingende navnet Zen X-Fi 2.

For dem som har levd helt under en stein de siste årene, så kan det nevnes at X-Fi har vært merkenavnet Creative stort sett har satt på alle sin beste produkter, og indikerer en lydprosesseringsbrikke som gir svært gode lydresultater.

En oppgradering
Zen X-Fi 2 er altså en oppgradering av Zen X-Fi - et produkt som var mer plunder og heft enn det strengt tatt var verdt, først og fremst på grunn av at den hadde altfor mange knapper som rett og slett ikke fungerte.

Les også: Mp3 med ekstrem lyd

Og det har Creative tatt konsekvensen av, og har i stedet implementert en touchskjerm.

Noe treg
De første omtalene av spilleren da den kom på markedet slaktet denne skjermen totalt. Den ble omtalt som treg og nærmest ubrukelig.

Dette har også Creative nå tatt konsekvensen av, og med den nyeste firmware-oppgraderingen som ble sluppet like etter nyttår begynner dette faktisk å bli en brukbar spiller rent responsmessig - men milevis unna det vi kjenner fra for eksempel iPod Touch.

Veldig god lyd
Og det er heller ikke en tvil i våre ører at lydkvaliteten på X-Fi 2 er bedre enn på iPod, spesielt på litt hardt komprimert musikk der X-Fi gjør en veldig god jobb med å forbedre lyden. Men samtidig er det ikke til å komme utenom at lyd er en subjektiv sak. Det er heller ikke til å komme utenom at hodetelefonene i alle tilfeller betyr uendelig mye mer enn kvaliteten på selve spilleren

Apple stryker alltid på kvalitetstesten på de medfølgende øreproppene - og selv om ikke kvaliteten er all verden på det som følger med Zen X-fi2, så er de faktisk helt brukbare.

Og med virkelig gode hodetelefoner er uansett lydkvaliteten veldig hyggelig!

Ikke verdens mest brukervennlige
Brukervennligheten på spilleren er litt todelt. Overføring av musikk gjør du gjennom Windows Media Player. Du kan like det eller ikke, men det fungerer i alle fall.

Navigeringen i menyene er svært intuitivt, men litt omstendig til tider. Skjermen, som føles litt som å trykke på en myk treningsmatte, er en anelse unøyaktig - og det føler til at en av og til rett og slett trykker inn på feil

Av helt uforklarlige årsaker har Creative ikke valgt å ha egne knapper for volumjustering på siden av spillere. For å justere lyden må du holde inne spillerens eneste knapp, og så justere lydvolumet på skjermen. Det er rett og slett ikke godt nok.

Masse funksjoner
FM-radio er selvfølgelig på plass på en Creative-spiller, og de har også implementert videostøtte. Jeg kjenner ingen som faktisk benytter den muligheten på noen mp3-spiller som har mindre skjerm enn iPhone/iPod Touch - så la oss kalle det en overflødig funksjon like greit først som sist.

Creative har også fortsatt trenden med å ha en diktafonfunksjon, og du kan til og med lese RSS-feeder.

Det som derimot er litt morsomt er at Creative har inkludert en MicroSD-kortleser, slik at du kan spille av musikk som ligger der. Mindre funksjonelt er den implementerte høyttaleren som etter vår mening strengt tatt bare tar plass, men den er kanskje funksjonell for noen.

Har de fulgt med i utviklingen?
Men om vi går tilbake til spørsmålet som hele saken begynner med: Hva har egentlig skjedd med Creative?

Vel, de har igjen laget en mp3-spiller som har noe av den beste lyden på markedet, og som har masse funksjoner, har en hyggelig pris - og som igjen ser mye dårligere ut og er mye mindre brukervennlig enn en iPod.

Selskapet på et høyere nivå ser for tiden ut til å være mest opptatt av å lage spennenden Soundblaster-produkter, og komponenter til andre produsenter.

Og det er strengt tatt ikke noe galt i det, men spesielt spennende mp3-spiller blir det ikke ut av det.

Det store spørsmålet er da: Hvem er det som kjøper rene mp3-spillere lenger som er så store som denne? Om jeg skulle kjøpt en dedikert mp3-spiller i dag, så skulle den vært svært liten, slik at den fungerte under trening. Denne er rett og slett for stor - selv om den på ingen måte er tung.

X-fi 2 kommer i størrelser på 8, 16 og 32 GB, med priser fra rundt en tusenlapp til 1800 kroner. Det gjør spilleren til et prismessig hyggelig kjøp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere