Gå til sidens hovedinnhold

- Mr Coke er verdens farligste narkobaron

Men lokalbefolkningen forsøker å beskytte ham mot utlevering til USA.

Jamaicanske soldater har i flere dager jaktet på den populære narkobaronen Christopher «Dudus» Coke (41). Så langt har kampene i Jamaicas hovedstad Kingston krevd fire menneskeliv.

Urolighetene i Kingston startet i forrige uke da statsminister Bruce Golding sa han ville utlevere Coke til amerikanske myndigheter for narkotika- og våpensmuglingsanklager.

Coke skjuler seg trolig i slumområdet Tivoli Gardens i sentrum av Kingston. Men tilhengere av narkobaronen har forsøkt å holde både politi og soldater ute av området.

Mandag klarte imidlertid jamaicanske styrker å storme høyborgen til den angivelige narkobaronen. Men så langt har ikke jamaicanske myndigheter klart å pågripe ham.

Flere drept
Skuddveksling og eksplosjoner kunne høres i gatene idet soldatene avanserte mot høyborgen. En soldat ble drept under sammenstøtet mandag, og to politimenn ble drept søndag.

Det er kommet meldinger om at urolighetene har spredd seg til andre steder i Kingston.

Det ble innført unntakstilstand i hovedstaden fredag da flere politistasjoner ble angrepet.

- Verdens farligste
Politiet klarte å bryte seg gjennom de kriminelles barrikader i området Tivoli Gardens, og går fra dør til dør på leting etter Coke.

- Formålet med operasjonen er å få Coke utlevert, slik at han kan stilles for en domstol, sier sikkerhetsminister Dwight Nelson til BBC.

Coke er etterlyst av amerikanske myndigheter for våpensmugling og narkotikasalg i blant annet New York. Det amerikanske justisdepartementet hevder Coke er verdens farligste narkobaron, ifølge BBC.

Coke er anklaget for å lede den kriminelle organisasjon «Shower Posse», som knyttes opp mot internasjonal narkotikahandel og en rekke drap.

Han risikerer livstid i fengsel hvis han blir domfelt i en amerikansk domstol.

Sterk posisjon i lokalmiljøet
Men Coke har en sterk posisjon i lokalmiljøet, og mange mennesker hevder han utfyller en rolle som myndigheten ikke påtar seg.

- Han forsørger et lokalmiljø på 25.000 mennesker, sier ekspert på jamaicansk lov ved universitetet i Miami, David Rowe, til The Times.

Han mener mye av narkopengene, som kommer fra narkohandelen i USA, blir spyttet tilbake i jamaicansk økonomi.

- Det er snakk om en industri med minst 100 millioner dollar, sier han.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken