Gå til sidens hovedinnhold

MS Kong Harald fikk motorstans: - Mayday, mayday

En storstilt redningsaksjon ved Hustadvika utenfor Molde ble satt i gang.

Hurtigruteskipet «Kong Harald» fikk motorstans utenfor Bud i Hustadvika ved Molde tirsdag kveld, og drev i retning mot land etter motorstansen.

Klokken 21.19 opplyste Hovedredningssentralen at skipet hadde fått ut to anker og holdt posisjonen. Klokken 21.43 opplyste de at skipet hadde fått start på en motor.

Omtrent en halvtime senere kom meldingen fra Hovedredningssentralen om at hurtigruteskipet gikk for egen maskin.

- Kong Harald går nå for egen maskin, Setter kurs inn mot Julsundet, opplyste de på Twitter.

NRK melder at AIS-data har bekreftet at skipet seiler mot Molde i en lav hastighet på 2,5 knop. Det har vært mye vind i området hele kvelden, skodde og dårlig sikt.

Til kai onsdag morgen

Onsdag morgen var skipet i land ved Molde. Det tok seg dit for egen maskin og ligger ved Storkaia i Molde. Redningsaksjonen er avsluttet.

Onsdag vil det bli avklart når skipet kan seile videre.

– Gjestene blir ivaretatt om bord, og mannskapet holder dem løpende orientert, sier pressevakt i Hurtigruten, Tarjei Kramviken, til NRK.

Stemningen om bord var rolig, forteller passasjer Magnus Bredeli til rbnett. Han anslår at skipet var 300 meter fra land, men at det var forholdsvis rolig sjø.

– Det var skikkelig vær over Hustadvika, men da gikk skipet rett mot bølgene, så det var ikke så ille. Da vi ankret opp, var vi sør for Hustadvika, og den siste timen har det vært ganske rolig sjø, sa Bredeli til avisen tirsdag kveld.

- Mayday, mayday

Ifølge NRK sendte skipet ut en mayday-melding da hendelsen skjedde, noe en video de har fått tilgang til viser.

- Mayday, mayday. Dette er Kong Harald. Vi er uten fremdrift, er noe av det som ble meldt i videoen, hevder NRK.

Det skal ha vært 306 passasjerer om bord da skipet fikk motorstans, men ingen av dem skal ha kommet til skade, og flere omtalte stemningen om bord som «rolig».

Ambulansebåt på grunn

I forbindelse med redningsaksjonen kom Hovedredningssentralen like etter klokken 21.31 med en oppdatering om at en ambulansebåt hadde gått på grunn.

- En ambulansebåt har gått på grunn i samme hendelsen. Et helikopter og en annen ambulansebåt er på vei. Ingen er skadd. Fire personer. Blir evakuering med helikopter, skrev HRS Sør-Norge på Twitter.

Politiet var også en del av redningsaksjonen, og de var forberedt fra land på eventuelt i tilfelle det ville bli en storstilt evakuering.

Redningsselskapet opplyste at de bidro med redningsskøytene Erik Bye, Idar Ulstein og DNV 11 som var på vei mot Bud. RS Mærsk ble sendt ut for å bistå ambulansebåten.

Satte krisestab

Hustadvika kommune satte krisestab som følge av hendelsen.

- Dette er samme prosedyre som ved Viking Sky-episoden. Vi har mobilisert Brynhallen som potensielt evakueringssted og setter krisestab. Vi uttaler oss på en pressekonferanse senere, sa Hustadvika-ordfører Tove Henøen til VG.

Cruiseskipet Viking Sky fikk motorstans i akkurat det samme området i mars 2019, noe som førte til en dramatisk redningsaksjon den gang.

Ikke første gang

Et vitne som befant seg i en sjark i nærheten av hurtigruteskipet, fortalte til VG at skipet lenge forsøkte å få ankerfeste uten hell.

– Skipet ligger nærme land, og vi ligger fem båter rundt og er klare for å slepe om det trengs. Vi ser på kartet at den ikke driver noe særlig nå, sa han til avisen.

MS Kong Harald er sertifisert til 691 passasjerer i kystfart.