RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
I 2011 ga Oslo kommune lisens til noen gatekunstnere om å dekorere utvalgte vegger, og denne pønkeren dukket opp på en vegg i sentrum.
I 2011 ga Oslo kommune lisens til noen gatekunstnere om å dekorere utvalgte vegger, og denne pønkeren dukket opp på en vegg i sentrum. Foto: Even Ruud

Møter med veggen

Sist oppdatert:
Stirr litt mer i veggen under din neste storbyferie.

Mange kan nok irritere seg grønne over all banal tagging og meningsløs graffiti, som skjemmer vakre fasader og bygninger rundt om i verden. Men du har kanskje også lagt merke til enkelte pussige og visuelt slående bilder som opptrer på uventede vegger og flater?

For meg er det beste med en storbyferie gjerne å drive tilfeldig rundt i gatene på jakt etter nye inntrykk, og suge inn en fremmed atmosfære. Da kan inspirert gatekunst av nyere dato ofte fortelle mer om hva som rører seg i byen i dag, enn alskens arkitektur og kommersiell virksomhet.

Augusto Pinochet blir ikke behandlet spesielt respektfullt i Chile. Her har navnet blitt til «Pinoshit», mens hodet er formet av et hull i murpussen.

Gatekunst

Street Art er en fellesbetegnelse for både graffiti, tagging, sjablonger, murmalerier, plakater og andre visuelle elementer som klistres opp på veggene.

Bymyndighetene skiller ikke alltid mellom de ulike uttrykksformene. Mange steder er det fullstendig nulltoleranse, og det vanker både bøter og fengselsstraff for dem som blir tatt.

Andre byer har derimot en mer avslappet holdning til fenomenet, og enkelte steder kan man til og med oppmuntre kunstnere, særlig de som arbeider med sjablonger og murmaleri, til å dekorere ellers tomme flater.

Dette bildet er tatt i en palestinsk flyktningleir i Tyr, sør i Libanon. Dette var Arafats yndlingsleir ¿ noe han er belønnet rikelig for på veggene innen i leiren.

Fotojakt etter grafitti

Selv får jeg ny energi i storbyen når jeg går på fotojakt etter nye sjablonger eller slående murmalerier.

Sjablonger er som regel utført med svart maling, sprayet over en pappbit som er klippet og kuttet til for å danne et visuelt mønster. Materialet de oppføres på, for eksempel mur, gir sin egen farge og struktur til bildet.

Ofte plasseres de slik at de gir en overraskende effekt. De kan ha et politisk eller sosialt budskap som treffer meg. Eller de kan representere skråblikk på fenomener i samfunnet – ofte sett nedenifra – som maner til ettertanke.

Sjablongene er ofte kritiske overfor makt og autoriteter, og kan bringe fram budskap som ellers ikke ville blitt kommunisert ut i det offentlige rommet. De er visuelt enkle og kommuniserer effektivt – som tegneserier eller vitsetegninger – og gir meg rett og slett en god opplevelse.

Når du først begynner å jakte på gatekunst, vil det fort kunne føre deg vidt rundt i byene, og gjerne inn i bydeler og kvartaler du ellers ikke ville ha gått i.

Du kan dessuten fordrive tiden effektivt hvis for eksempel reisefølget ditt bruker forholdsvis lang tid til shopping og i prøverommene¿

En kvinne som ser rett inn i det malte veggvinduet, skaper undring for forbipasserende i Paris.

Noen ganger settes det ferdige bildet sammen av flere sjablonger for å skape et stort bilde som her i Tallinn.

-Sten- er en anerkjent gatekunstner, og på en uterestaurant like ved Pantheon oppdaget vi denne, som kelneren viste fram med en viss stolthet.

En aktuell kommentar til de olympiske leker i Beijing plassert på en nymalt søyle sentralt i hovedgata i den norditalienske byen Modena.

Effektfull bruk av saks, papir og maling. Florentinerne er for øvrig ganske lei av alle politiske slagord, stygg tagging og graffiti som sprer om seg på de fine renessansebygningene i Firenze. De virkelig gode veggbildene blir lett borte i alt søppelet.

Bergenserne synes å sette mer pris på sin gatekunst og sine lokale kunstnere enn Oslo. Her har et bilde av DOLK ¿ én av landets fremste gatekunstnere ¿ til og med blitt rammet inn.

Den politiske kommentaren om politistaten fant vi på veggen til Det hvide hus i Aalborg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere