RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Møter Russlands mektigste

Sist oppdatert:
Norges mektigste næringslivsledere reiser til St. Petersburg. På samme møte som Vladimir Putin.
I helgen er det som kan krype og gå av russiske ledere innen næringsliv og politikk i St. Petersburg.

Over 20 statsledere, blant dem Vladimir Putin og Jens Stoltenberg, og flere hundre toppsjefer fra russiske og utenlandske selskaper er til stede på den topptunge konferansen St. Petersburg International Economic Forum. Blant dem er flere norske næringslivstopper.

- Viktig møtested

Blant de som setter seg på flyet til den gamle russiske hovedstaden er Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas. For ham er det andre gang på konferansen, som ble startet av Boris Jeltsin i 1997.

- Her møter man det som kan stå og gå i russisk økonomiske og politiske kretser. Det er et viktig møtested og et viktig sted for å få etablert kontakter, sier Dag Melgaard, pressetalsmann i Telenor. Etter hans utsagn har den norske telegiganten rukket å bli en av de største private, utenlandske investorer i landet.

Telenor er med sine 29 prosent den nest største eieren i Russlands nest største mobilselskap. En post som er verdt godt over 30 milliarder kroner. Og de vil gjerne bli større.

Telenor stor i Russland

- For oss er det viktig å være til stede, nettopp fordi vi er en av de aller største investorene i Russland. Sånn sett vil vi gjerne markere at vi legger stor vekt på det, sier han.

Telenor har søkt russiske antimonopol-myndigheter om å få øke sin eierandel i Vimpelcom, og har ennå ikke fått svar. Det er en av de tingene de vil nevne under helgens evenement i St. Petersburg.

- Vi vil nok frembringe vårt syn, men dette er like mye et sted man skaper kontakter, sier Melgaard.

Statoil satser i øst

Ifølge russiske medier kommer det til å inngås avtaler til en verdi av nær 20 milliarder kroner, med ulike investorer. Statoil annonserte tirsdag at de har etablert en arbeidsgruppe som skal evaluere mulige felles prosjekter innen leting og produksjon i Russland og andre steder, med det statlig eide oljeselskapet Gazprom.

Sammen med Hydro har de lenge forsøkt å komme med i det enorme gassfeltet Shtokman. I helgen skal konsernsjef Helge Lund dra østover for å delta på samme konferanse som Telenors Baksaas.

- Helge Lund er invitert til å holde et foredrag, blant annet en presentasjon av Statoil, vår strategi og våre ambisjoner i nord, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad til NA24.

Statoil driver syv bensinstasjoner i Murmansk-regionen og har siden 1991 hatt representasjonskontor i Moskva.

- Vi har lenge sett etter oppstrømsvirksomhet, og dette er en sentral møteplass i forhold til det å drive forretningsvirksomhet i Russland, forteller Aanestad.

Orkla-Hagen møter Putin

Men de to konsernsjefene er ikke de eneste som skal til St. Petersburg samtidig med at Stoltenberg og Putin skal møte hverandre. Majoritetseier og styreleder i Orkla, Stein Erik Hagen, tar med seg konsernsjefen i industrikonsernet, Dag Opedal, pakker privatflyet og drar østover.

De siste to årene har Orkla spyttet inn 1,6 milliarder i Russland. Det har vært svært lønnsomt for selskapet. De finansielle investeringene har doblet seg i verdi. VG har tidligere skrevet at Hagen trolig får møte Putin ikke mindre enn to ganger mens han er i Russland. Om Lund og Baksaas får samme ære, er lite trolig.

- Da Putin var her for noen år siden, møttes de i Parkveien (regjeringens representasjonsbolig, journ. anm.). Men om det er noe opplegg for å møte ham nå? Putin møter nok et begrenset antall mennesker, sier Melgaard om Telenor-sjefens opplegg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere