Mubarak på plass i jernburet

Foto: - (Afp)

Hosni Mubarak, som risikerer dødsstraff, er på plass i rettslokalene i Kairo.

03.08.11 21:31

Den tidligere egyptiske presidenten Hosni Mubarak (83) skal onsdag møte i retten i Kairo tiltalt for korrupsjon, maktmisbruk og medvirkning til drapene på 800 sivile demonstranter.

Mubarak, som gikk av etter 18 dager med opptøyer i Egypt tidligere i år, anklages for å ha beordret drapene på demonstrantene.

83-åringen har vært i arrest på et sykehus i Sharm el-Sheik etter at han ble akutt syk tidligere i år. Han ble fraktet til Kairo onsdag formiddag. Rettssaken avholdes i Politiskolens lokaler som for anledningen er omgjort til en rettssal.

Den hovedtiltalte ankom Politiskolens lokaler i en ambulanse onsdag formiddag.

30 kvadratmeter stort jernbur
Mubarak skal plasseres i et 30 kvadratmeter stort jernbur som har blitt spesialbygd for å få plass til sykesengen. Sønnene Alaa og Gamal, samt den tidligere innenriksministeren Habib al-Adly, står også tiltalt og skal etter planen være til stede i jernburet sammen med Mubarak.

Like før klokken 10.00 norsk tid ble Mubarak ført inn i jernburet på sykesengen.

Les også: - Mubarak har kreft

Rettsprosessen blir TV-overført for å dempe eventuelle spekulasjoner om at Mubarak får spesialbehandling.

Midtøsten-ekspert ved Universitetet i Oslo, Bjørn Olav Utvik, mener det er stor sannsynlighet for at rettssaken blir uavhengig og rettferdig dersom rettssaken først kommer i gang med hovedtiltalte til stede.

- Rettsvesenet i Egypt har et veldig godt rykte, også under Mubarak, for å være uavhengige og renhårige. Det andre er at denne rettssaken har blitt presset fram av en folkelig bevegelse. Så det kombinert med respekten for rettsvesenet tilsier at det skulle være en sjanse for at den blir det, sier førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Bjørn Olav Utvik, til Nettavisen.

Utvik mener TV-overføringene bidrar til at det blir en mer ryddig rettsprosess.

- Ja, det vil i hvert fall være veldig viktig for folks oppfatning av rettsprosessen, at de får innsyn i prosessen, slik at det ikke blir noen spekulasjoner senere, sier han.

Risikerer dødsstraff
Mubarak risikerer dødsstraff dersom han blir funnet skyldig på alle tiltalepunkter. Det har vært spekulasjoner om at krefter i Egypt ønsker å utsette rettssaken mot den tidligere presidenten. Det kunne i så fall føre til at den svært syke 83-åringen blir for syk til å stille i retten.

Les også: Mubarak risikerer å bli henrettet ved skyting

Men egyptiske myndigheter har understreket at rettssaken vil gå uavbrutt fram til det er avsagt dom.

- Det er stor mulighet for at dommen og straffeutmålingen vil finne sted. Den eneste muligheten for å utsette rettssaken er å fremlegge offisiell dokumentasjon som beviser at han risikerer livet ved å stille i høringene, sier bistandsadvokat Mohamed Mahmoud, som representerer 20 av familiene til dem som ble drept i opptøyene, skriver The Times.

Det er ventet at 600 tilskuere vil være til stede under rettssaken onsdag. Egyptiske myndigheter har utplassert 3000 politifolk i forbindelse med rettssaken.

Kilder: The Times, BBC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.