Gå til sidens hovedinnhold

Mudringen i gang

Aksjonister overvåket mudringsarbeidet i Bispevika tirsdag morgen, og i Bundefjorden lå de klare til å borde lekteren straks den ankom dypvannsdeponiet.

OSLO: Knut Chr. Hallan synes det var et selsomt syn der han stod i snøværet. Femti meter fra hverandre lå nemlig to lekterne med samme oppgave, men forskjellige destinasjoner. Lasteskipet Rignator på vei til landdeponiet ved Holmestrand med masse fra operautbyggingen. Mudder 079 i ferd med å ta opp masse fra senketunnelutbyggingen, masse som skal pumpes ned i deponiet ved Malmøykalven

Det skal ikke skje. Våre folk venter der ute. Jeg følger etter når lekteren går herifra. Vi lenker oss fast, og sender nøkkelen til hengelåsene i brev til miljøvernministeren, humrer Hallan og viser frem både brev og nøkkel.

Bellona avventer

Også Marius Dalen fra Bellona var på plass i havnebassenget. Etter at Frederic Hauge til TV 2 brukte sterke ord som skandaløst, slendrian og tøys om det som nå skjer, presiserte Dalen organisasjonens oppgave i dagene som kommer.
Vi følger nøye med på overvåkingen for å se at våre antagelser er riktige. Nemlig at det blir en god del mer spredning under nedpumping enn det SFT sier. Det er avgjørende for oss å avdekke dette. Når vi har en faglig vurdering på at dette stemmer, vil vi vurdere å aksjonere. Inntil videre deltar vi i markeringer som vardebrenningen onsdag (i går) kveld, sier han.

NGI overvåker

Overvåkingen Bellona vil følge med argusøyne, ledes av Norges Geotekniske Institutt. NGI fikk kontrakten denne uken, og har lagt opp til et intensivt kontroll- og overvåkingsprogram nå i startfasen. De skal ta regelmessige vannprøver både ved deponi og badeplasser, og analysere disse. Kontroll av saltinnholdet i massene og behovet for tilsetning av saltlake står også på programmet.

Salttilsetning gjør at vannet som følger med massene ikke stiger opp etter at de er ført ned til deponiet, informerer NGI.

Da Nordstrands Blad gikk i trykken tirsdag ettermiddag, var den første lekteren ikke nådd frem til dypvannsdeponiet. Aksjonistene var imidlertid klare til å ty til sivil ulydighet i den tro at miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) vil høre på dem og gjøre om sitt vedtak. Derfor har de også kontaktet hennes partifelle, finansminister Kristin Halvorsen.

Finansministeren svarer i sitt brev at " jeg deler miljøvernministerens vurdering av saken, og jeg synes det er positivt at miljøavgifter som i dag er udekket, tas ut av sirkulasjon og dekkes til med rene masser. Tillatelsen til deponiet er gitt av SFT, og det er ikke innkommet klage til denne. Tillatelsen er dermed endelig."

SV ja og nei

SV-politikere på Nesodden er ikke tilfreds med dette. De vil ha saken opp igjen i kommunestyret, og ber nå miljøvernministeren se på saken en gang til. SVs bystyregruppe i Oslo derimot lar seg ikke påvirke av dette.
Vi føler oss trygge på at det er funnet en god miljømessig løsning, sier gruppeleder Knut Even Lindsjørn.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem