Muf-ere får ikke jobbe mens de venter på sakene

Oslo (NTB): Mange av Muf-erne som nå venter på at myndighetene skal vurdere sakene på nytt, får problemer med banklån og inkassokrav fordi de ikke får midlertidig arbeidstillatelse.

? Jeg har jobbet og betalt skatt i Norge i ni år. Nå har jeg ikke penger til å betale lån og husleie, og leiligheten må selges, sier Golli Ismat (28) til Klassekampen.

Han kom til Norge i 1999 og har vært i arbeid fra 2001 og fram til han fikk endelig avslag på søknad om opphold før jul 2008. Han har kone og en sju måneder gammel sønn. Ifølge Klassekampen er han ikke alene. Mange av Muf-erne har tilsvarende problemer, skriver avisen.

Muf-erne er kurdiske flyktninger fra Nord-Irak som kom til Norge i perioden 1998-2000, og fikk midlertidig opphold uten rett til familiegjenforening. Regjeringen uttalte i forrige måned at myndighetene skal vurdere Muf-ernes saker på nytt, med sikte på varig opphold. Men de som venter på ny saksbehandling får ikke midlertidig arbeidstillatelse. Det er urimelig, mener Amir Payan, talsmann for Muf-erne.

? Regjeringen spiller katt og mus med lovnaden til disse menneskene. De kan ikke sitte og vente i månedsvis på en saksbehandling uten å få lov til å jobbe. Det er viktig at de får arbeidstillatelse slik at de kan raskt komme i arbeid igjen, sier Payan.

Komiteen for Muf-erne vurderer nå om den skal oppfordre alle til å søke asyl på nytt for å få midlertidig arbeidstillatelse på den måten i stedet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.