*Nettavisen* Nyheter.

Muffe kjemper for livet etter å ha fått juling

Foto: EIRIK HAGESÆTER (Bergensavisen)

Skambitt på kveldstur.

10.07.14 14:41

Snart fire år gamle Muffe er vanligvis en kvikk liten hund, forteller eier Cecilie Toft Larsen. Nå ligger han i en krok i sofaen, og åpner bare øynene litt av og til.

- PLUTSELIG ANGREPET
Muffe har tydelige spor etter angrepet. Begge forbeina er brukket, og i hodet og kjeven har han bittmerker.

Eier Cecilie forteller at Muffe var i bånd da den andre hunden plutselig kom stormende mot dem på turen i 18-tiden torsdag.

- Vi gikk i skogholtet like ved fotballbanen her ved Olsvikåsen. Plutselig kom det en mørk blandingshund ut fra intet og bare fløy rett i ham, sier hun til Bergensavisen.

Cecilie forteller at den andre hunden bet seg fast i en skrikende Muffe, og at hun måtte sparke i den for å få kjæledyret løs. Til slutt slapp den taket og forsvant igjen, beskriver hun.

- Hvis ikke Muffe hadde vært i bånd, tror jeg den andre hunden ville dratt ham med seg. Da ville det nok vært over. Da jeg bar ham hjem etterpå var han i sjokk og helt stille, sier Cecilie.

Hun aner ikke hvem som eier den andre hunden, eller hvor den hører hjemme.

- Jeg verken så eller hørte noe til en eier, og har aldri sett den hunden her i området før. Det kan jo være hunden er savnet, og at det ikke var en eier i nærheten.

Klikk på bildet for å forstørre.

LIV OG DØD
Muffe var innlagt på dyreklinikken over natten. Der svevde han mellom liv og død før Cecilie fikk hente ham hjem igjen torsdag formiddag.

På mandag skal han tilbake for en ny sjekk. I mellomtiden må han få medisin to ganger i døgnet.

- Han trenger en operasjon i den venstre foten, men det lar seg ikke gjøre i den tilstanden han er i nå. Jeg håper derfor at han kvikner til før vi skal inn igjen til dyrlegen på mandag, sier hun.

- Hvilket alternativ har du dersom det ikke skjer?

- Nå har vi til mandag før vi vet om han har kviknet til nok til at han klarer en operasjon. Dersom det er best for hunden å heller bli avlivet, så må vi gjøre det. Nå krysser vi fingrene i helgen, sier hun.

Cecilie er sjokkert etter hendelsen. Selv har hun kurset som hundetrener og har drevet med agility i 13 år.

I tillegg til Muffe har hun to andre hunder, begge av den større rasen Border Collie. Disse var ikke med på tur kvelden før.

- Det er uansvarlig å ha hunden sin løs hvis ikke du har kontroll på den, sier Cecilie.

ALVORLIG SKADE
Chihuahuaer, rasen Muffe tilhører, er verdens minste hunderase, og en hund av denne typen veier vanligvis rundt to kilo.

- Dette var en veldig alvorlig skade. Da eieren kom med hunden, var det så kritisk at det sto om livet, sier veterinær og daglig leder i Dyreklinikken Bergen Vest, Jannicke Jæger til BA.

- Hunden hadde store blødninger i og bak ene øye. Muffe hadde tannmerker fra den andre hunden i kraniet over øyet og ved underkjeven. Trykket fra bittet hadde ført til skadene i øyeregionen og sentrale skader.

I tillegg var begge forbeina brukket.

- Radius og ulna (underarmen på venstre forfot, red anm.) og to av metacarpalknoklene (poten) på høyre forfot var brukket.

Muffe fikk i tillegg en blødning i lungeregionen og store emfysemskader på hele høyre side av kroppen og under buken

- Hunden var i sjokk, hadde svært lav kroppstemperatur og hadde store smerter da han kom på klinikken. Tilstanden til Muffe er fremdeles ganske kritisk. Han får sterke medisiner og må til kontroll på mandag, før han skal opereres, for å se om tilstanden har stabilisert seg.

Jæger har jobbet som veterinær i 17 år. Hun har sett mange eksempler der hunder har blitt stygt skadet og også drept etter å ha blitt angrepet.

- Det er viktig at eierne har kontroll på hundene sine. Selv om de løper rundt og leker og koser seg, kan det skjære seg, sier hun.

- Hva gjør man om sin egen hund blir angrepet?

- Da må du ta tak i begge bakbena eller i halen på en av hundene og dra den bort. Du må holde deg langt unna tennene og munnen. Selv om det er din egen hund, kan den bite deg, advarer hun.

Les flere saker fra Bergensavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag