RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mugabe: Jeg har energi som en niåring

Sist oppdatert:
Marondera (NTB-Reuters): Jeg har energi som en niåring, fortalte en smilende Robert Mugabe til tusenvis av tilhengere som var møtt opp for å feire hans 90-årsdag.

Zimbabwes president, som fylte år fredag, hadde utsatt feieringen til søndag på grunn av en grå stær-operasjon i Singapore.

Mugabes alder og usikkerhet knyttet til hans helsesituasjon har ført til debatt innad i hans ZUNU-PF-parti om hvem som skal etterfølge ham.

Men søndag viste Mugabe ingen tegn til dårlig helse da han feiret 90-årsdagen på en fotballstadion i Marondera.

– Jeg føler meg like ungdommelig og energisk som en ni år gammel gutt, forsikret han de frammøtte.

Første president

Det er en hel generasjon siden Mugabe i 1980 ble det frie Zimbabwes første president etter å ha ledet kampen mot det hvite mindretallsregimet til Ian Smith i den tidligere britiske kolonien Rhodesia.

17 år tidligere var han med på å stifte frigjøringsorganisasjonen ZANU-PF, som han selv senere ble leder av. Han tilbrakte ti år i fengsel og ledet deretter frigjøringskampen fra nabolandet Mosambik.

Sørlige Afrikas brødkurv

I de første årene var landet stabilt og økonomisk framgangsrikt, med et landbruk som forsynte Afrika med hvete fra effektive farmer drevet av det hvite mindretallet. Han bygde også opp et av Afrikas beste helse- og utdanningssystemer.

Men allerede da viste frigjøringsheltens autoritære og til dels paranoide sider seg da han slo til mot rivalen Joshua Nkomo, og på 90-tallet gikk han løs på de hvite farmerne, med katastrofale følger for landets økonomi.

Motivet var å overføre landets rikdommer til det fattige og svarte flertallet nå som de svarte hadde vunnet den politiske makten. Men farmene ble gitt bort til venner i den nye eliten som ikke kunne særlig mye om landbruk, og etter hvert tørket eksportinntektene inn.

Valgfusk og vold

Også verdenssamfunnet mistet tilliten til den gamle frigjøringshelten og sanksjoner ble innført.

Men Mugabe klorte seg fast, dels ved hjelp av valgfusk og diktatoriske metoder, dels med støtte fra sin stamme og dels på basis av sin gamle heltestatus.

Mugabe greide i juli i fjor atter en gang å sikre seg gjenvalg til president, foreløpig altså fram til han er 94 år gammel. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere