Gå til sidens hovedinnhold

Mugabe sa nei til millioner i valgstøtte fra Norge

Valgkommisjonen i Zimbabwe sa nei til 9 millioner kroner i støtte fordi de mente kravene Norge stilte var vestlig innblanding.

Onsdag går innbyggerne i Zimbabwe til valgurnene for å velge president og nasjonalforsamling.

Norge tilbød seg å støtte den tekniske gjennomføringen av valget med 9 millioner kroner gjennom den regionale organisasjonen EISA.

– Dessverre har ikke ZANU-PF ønsket den hjelpen, fordi de mente det var vestlig innblanding i valget, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås (SV) til NTB.

Støtten fra Norge hadde betingelsen at valgkommisjonen i Zimbabwe skulle samarbeide med EISA for at valget skulle bli mer rettferdig enn i 2008. Da vant Morgan Tsvangirai første valgrunde, men trakk seg etter at en rekke av tilhengerne hans ble drept.

Holmås mener valget blir mindre troverdig når landet nå har sagt nei til støtten fra Norge.

– Atmosfæren i landet er ifølge vår ambassade i Harare rolig nå, og denne beslutningen svekker valgets gjennomsiktighet, sier Holmås.

Vestlige valgobservatører får ikke lov til å følge valget, men afrikanske observatører er på plass.

Brutalt grep
Robert Mugabe og ZANU-PF har styrt Zimbabwe siden uavhengigheten i 1980. I tre årtier har han skjøvet til side alt av utfordrere og holdt politiske motstandere i sjakk gjennom et hardt og flere ganger brutalt grep om makten.

Tirsdag hevdet imidlertid den 89-årige presidenten at han er innstilt på å gi fra seg makten, dersom han skulle tape onsdagens valg.

Like fullt er tungt bevæpnet opprørspoliti utplassert flere steder dagen før valget. Ifølge statlig radio er flere tusen politifolk sendt til de sentrale delene av landet. I hovedstaden Harare patruljerer politi i biler utstyrt med automatvåpen og granatkastere.

– Preget av frykt
– Vi vet ennå ikke om dette blir et legitimt valg, men vi kan nok slå fast at det ikke er helt fritt og rettferdig, sier Jostein Hole Kobbeltvedt, stedlig representant for Kirkens Nødhjelp i det sørlige Afrika.

– Frykt preger valget. Folk har så sterke minner om ting som har skjedd tidligere, sier han.

Tidligere valg har vært preget av vold og trusler, og Mugabes kritikere tviler på at onsdagens valg blir fritt og rettferdig.

– Mange venter en Mugabe-seier fordi «ZANU ikke taper valg», forklarer International Crisis Group.

– Forutsetningene for et fritt og rettferdig valg finnes ikke, mener organisasjonen og frykter ny politisk krise og vold i landet. (©NTB)

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto