*Nettavisen* Nyheter.

Mugabe vil ha valg i mars

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi (Ap)

Vil ha folkeavstemning om landets nye grunnlov i november og valg i mars neste år.

27.09.12 15:51

Mugabe har tatt kontakt med en høyere domstol og bedt om at valget på ny nasjonalforsamling og president lyses ut i god tid før det skal avholdes den siste uka i mars, ifølge rettsdokumenter som ble kjent torsdag.

Noen måneder i forveien vil han imidlertid ha gjennomført en folkeavstemning om landets nye grunnlov. Den har han bedt om at blir holdt i begynnelsen av november, ifølge dokumentene.

Presidenten leder nå en koalisjonsregjering, som ble dannet sammen med opposisjonen for tre år siden. I den sitter også det tidligere opposisjonspartiet MDC, som reagerer sterkt på Mugabes valgplaner.

- Valgdagene som er foreslått, er helt klart ikke gjennomførbare, sier talsmann for MDC, Douglas Mwonzora. Han er mest opptatt av hvilke rammebetingelser som vil gjelde under valgene.

- Hvis vi skal støtte de datoene, må ZANU-PF (Mugabes parti) endre seg markant. Vi ønsker at valgene skal holdes under betingelser som sørger for at stemmegivningen er hemmelig, og som garanterer sikkerhet under valget og for velgerne, sier Mwonzora. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.