RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mulig aksjonæropprør i Bergesen(Ny2)

Sist oppdatert:
Sohmen-familien har etter gårsdagens aksepter blant annet fra Folketrygdfondet, fått full kontroll over stemmene i Bergesen-rederiet, men de kan komme til å få motstand fra B-aksjonærene i rederiet
Nytt: Kommentar fra Skagen-fondene

Det opplyses i en børsmelding fredag morgen at Sohmen-familien nå har fått aksepter tilsvarende 17,7 prosent av stemmene i Bergesen DY, i tillegg til at de eier aksjer tilsvarende 51,50 prosent av stemmene etter kjøpet fra fra Bergesen-fetterne.

Dermed har Sohmen full kontroll med Bergesen, med over to tredjedel av stemmene, men de sliter med å få tak på B-aksjene. Det kan se ut til at en rekke av de store aksjonærene herunder Folketrygdfondet og flere av de store fondene ikke vi gi seg uten å forsøke å jekke opp tilbudet på B-aksjene i Bergesen.

Kontakt mellom B-aksjonærene

Etter det iMarkedet får opplyst fra en sentral kilde i det norske forvaltningsmiljøet har det vært kontakt mellom de store norsk B-aksjonærene. Utenom Folketrygdfondet, er Odin-fondene og Skagen Vekst store B-aksjonærer. Det er også en rekke utenlandske aktører som sitter lastet med B-aksjer.

- Vi vet ikke hva vi gjør med B-aksjene ennå, sier en forvalter til iMarkedet.

Folketrygdfondet aksepterte i går budet på 173 kroner for sine 3 millioner stemmeberettigede A-aksjer, men har valgt å bli sittende på 700.000 B-aksjer. Tilbudet på B-aksjene lyder på 148 kroner etter fratrekk av utbytte. Les: Lindholdt beholder B-aksjene i Bergesen

Skagen Vekst har tidligere gjort en tilsvarende manøver, hvor de ga aksept for sine nær 400.000 A-aksjer, men har blitt sittende med drøye 100.000 B-aksjer.

Vil ikke være bjellesau

Forvalter Kristian Falnes i Skagen-fondene vil ikke overfor iMarkedet kommentere om Skagen Vekst kommer til å akseptere budet fra Sohmen innen fristen i dag.

- Jeg vil ikke si hva vi kommer til å gjøre og dermed fungere som en indikator, her må hver enkelt aksjonær gjøre seg opp en mening, sier Falnes, og gjentar sin tidligere kritikk mot prising av B-aksjene som han ikke mener gir uttrykk for den verdien som ligger i selskapet.

Han peker over for iMarkedet at noen faktorer har endret seg i perioden, og da spesielt dollarkursen.

- Fallet i dollarkursen betyr at verdiene i norske kroner har blitt lavere, sier Falnes, men mener det også må legges vekt om man tror det blir tvangsutløsning eller om det blir en situasjon der Sohmen ikke får 90 prosent.

Falnes berømmer samtidig styret for at de gikk så langt som de gjorde i sin uttalelse om forskjellen mellom A 0g B-aksjene. Styret påpekte i sin uttalelse at ved en tvangsutløsning vil nødvendigvis ikk retten gå med på en prisdifferensiering.

Tøff motstander

Sohmen har faktisk så langt kun fått inn 30,6 prosent av B-aksjene inkludert de aksjene de har kjøpt selv, og over 12 millioner B-aksjer er fortsatt utestående.

Det er imidlertid ingen lett motstander de som eventuelt ikke velger å akseptere budet ved utløp klokken 16 i dag, legger seg ut med.

Sohmen og deres rederikonsern World-Wide Shipping har gjennomført et lignende rederioppkjøp i Sverige, hvor de ikke firte en tomme. De satt i stedet stille og plukket aksjer etterhvert som de gjenstridige aksjonærene kastet kortene og de resterende kunne tvangsinnløses.

Totalt sett kontrollerer Sohmen 57,9 prosent av aksjekapitalen i Bergesen, og kontrollerer også eventuelle utbyttebetalinger fra rederiet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere