RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Bildet er hentet fra den siste likvideringsvideoen som IS har offentliggjort. I videoen blir 18 syriske fanger halshogget av IS-soldater.
Bildet er hentet fra den siste likvideringsvideoen som IS har offentliggjort. I videoen blir 18 syriske fanger halshogget av IS-soldater. Foto: LiveLeak

Mulig dansk bøddel i brutal IS-video

Sist oppdatert:
Danske pekes ut som én av bødlene som opptrer i den brutale halshoggingsvideoen.

Nyhetsbyrået AFP melder at én av bødlene som halshogget 18 syriske fanger, kan være dansk.

Videre melder nyhetsbyrået at en brite og en australier også kan være blant bødlene.

AFP nevner ikke hvor de har opplysningene fra.

Verken Politiets etterretningstjeneste i Danmark (PET) eller danske Utenriksdepartementet kan bekrefte opplysningene overfor Jyllands-Posten.

Fransk etterretning har allerede identifisert minst én fransk statsborger i den siste likvideringsvideoen fra opprørsgruppa IS.

PST undersøker nå om nordmenn er med i videoen.

Ifølge eksperter er det ingen tvil om at bødlene i videoen er fra forskjellige land.

- Bødlenes ansikter viser klart at det er snakk om forskjellige nasjonaliteter. Det er en måte å vise at IS er sammensatt av internasjonale mennesker, sier ekspert på jihadistgrupper, Aymenn al-Tamimi i den amerikanske tenketanken Middle East Forum, melder The Economic Times.

Videoen fra den ytterliggående islamistgruppa Den islamske staten (IS), som ble lagt ut søndag, viser angivelig at den amerikanske hjelpearbeideren Peter Kassig er blitt halshogd.

I tillegg viser den 15 minutter lange videoen tilsynelatende likvideringen av 18 menn som oppgis å være syriske regjeringssoldater.

Konvertitter
Fransk påtalemyndighet bekrefter mandag kveld at en av IS-krigerne er identifisert som den 22 år gamle franskmannen Maxime Hauchard fra Normandie.

I tillegg mistenker påtalemyndigheten at en annen ung franskmann, en konvertitt som ble etterlyst i oktober 2013, er med i videoen.

- Videoen er analysert av vår etterretningstjeneste, og det er stor sannsynlighet for at en fransk statsborger er direkte involvert i denne avskyelige forbrytelsen sa den franske innenriksministeren Bernard Cazeneuve tidligere mandag.

Hauchard konverterte til islam for fem år siden, og ifølge Cazeneuve reiste han til Syria i august 2013 etter et opphold i Mauritania.

1.000 franskmenn
Minst 376 franske statsborgere er for tiden i IS' rekker i Irak og Syria, blant dem 88 kvinner og 10 mindreårige, ifølge statsadvokat Frederic Molins i Paris. Totalt anslås det at 1.000 franskmenn har deltatt i krigen i Syria og Irak.

- Det er en ekstern fiende, men også en intern, fordi i morgen kan franske borgere vende tilbake og bruke disse terrorvåpnene mot sitt eget land. De er nødt til å betale for grusomhetene de har utført, sier Frankrikes statsminister Manuel Valls.

Britisk far
Faren til en britisk 20-åring trodde først at han så en av sine to sønner, som har vervet seg som fremmedkrigere for IS, i videoen.

- Det ser ikke ut som ham, forskjellen er stor, sier Ahmed Muthana til BBC etter å ha studert bildene igjen.

I IS-videoen ble det hevdet at den 26 år gamle hjelpearbeideren Peter Kassig, som i fangenskap konverterte til islam og tok navnet Abdul-Rahman, var blitt likvidert. Amerikanske myndigheter konstaterte senere at Kassig er blitt drept av IS.

Totalt har rundt 3.000 europeere sluttet seg til jihadistene i Syria og Irak, anslo EU i september.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere