RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Wikipedia Commons (Wikipedia Commons)

Mulig E.coli hos 10-åring

Sist oppdatert:
Mattilsynet tar rutinemessige prøver av barnet.

(SIDE2): Folkehelseinstituttet fikk før helgen varsel om et tilfellet av hemolytisk-uremisk syndrom (HUS) i Nord-Trøndelag. Sykdommen er ofte forårsaket av E. coli-smitte. HUS rammer først og fremst barn, og kan føre til nyresvikt.

Barnet, som er under ti år , er sannsynligvis smittet av E. coli, men foreløpige analysesvar tyder ikke på at dette tilfellet av HUS har sammenheng med E. coli O157-utbruddet som har gjort flere barn syke siden januar i år.

Den lokale helsetjenesten og Mattilsynets distriktskontor tar nå rutinemessige prøver av pasienten og fra matvarer hos familien, skriver Fhi på sine hjemmesider.

Det forekommer 1-3 slike enkelttilfeller av HUS i året. Alle blir fulgt opp med smittesporing, men det er ikke alltid at smittekilden blir funnet.

Hvordan man smittes
På langt nær alle som har spist infisert kjøtt blir syke, skriver Lommelegen. Hos de fleste går sykdommen over av seg selv. Dersom du ikke merker symptomer er det heller ikke nødvendig å bekymre seg hvis inkubasjonstiden er forbi. Det er som regel barn og eldre som blir syke.

Symptomer kan blant annet være magesmerter, diare som etter 2-3 dager blir blodtilblandet, nedsatt allmenntilstand og noen kaster opp. I tillegg kan symptomer på HUS være nedsatt urinproduksjon, slapphet og blod i urinen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere