*Nettavisen* Nyheter.

Mulig ny rettssak mot French i januar

Foto: Aas, Erlend (Scanpix)

Dommeren mener saken må gis prioritet foran andre saker i den militære domstolen i Kongo.

16.12.13 22:31

Den militære påtalemyndigheten mener det ikke er noe spesielt ved en kommende straffesak mot Joshua French. Dommeren mener derimot saken må gis prioritet foran andre saker i den militære domstolen i Kongo.

Aktor Homère Bazeyidio Kibi hos den militære påtalemyndigheten i Kinshasa mener Joshua French må regne med lang ventetid før en behandling av straffesaken om drap på vennen Tjostolv Moland vil komme for retten i Kongo.

Dommer og president for militærdomstolen i Kinshasa, kaptein Serge Kabondo, har ansvaret for å beramme rettssaken. Han mener prosessen mot French er sensitiv og må gjennomføres raskt. Han sier også at en rettssak mot French trolig vil bli avholdt inne i Ndolo-fengselet hvor nordmannen i dag soner sin straff.

- Vi avholder rettssaker på tirsdager. Både 14. og 21. januar er aktuelle datoer, sier Kabondo til Dagbladet.

Liggende til 2015
Det er gått litt over en uke siden den nye tiltalen mot Joshua French ble offentlig kjent. Ifølge tiltalen skal French ha dopet ned og drept vennen Tjostolv Moland i fengselet i august. På sitt kontor forteller påtaleadvokat Bazeyidio at etterforskningen av saken er avsluttet og at alle dokumentene nå er sendt over til den militære domstolen. Når saken eventuelt blir berammet og gjennomført, er ikke avklart.

Dommer Serge Kabondo sier at han har hundre saker liggende i kø, men at han mener saken mot French må behandles raskt ettersom den involverer en utenlandsk statsborger.

- Denne saken er prioritert. Hadde den ikke vært prioritert ville den ikke blitt gjennomført før i 2015., sier Kabando.

- Ingen hensyn
Den militære domstolen i regionen der French sitter fengslet, hadde mandag ikke registrert innlevert noen dokumenter fra påtalemyndigheten.

- I utgangspunktet behandles alle saker likt i domstolen. Men noen får prioritet foran andre. Det kan dreier seg saker hvor den tiltalte sitter i varetekt og det er fare for at behandlingstiden vil ta lengre tid enn en mulig straff, sier Bazeyidio.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Aas, Erlend

- I vår sak, hvor vi har en tiltalt som allerede sitter i fengsel med dødsdom, er det ingen slike hensyn. Da kan det ta tid før saken kommer for retten, sier aktoren.

Norges spesialutsending til Kongo, Kai Eide, arbeider for at den norske 31-åringen skal slippes ut av fengselet og slippe ut av Kongo, og helst før en rettssak om drap på Moland. Landets forsvarsminister og øverst ansvarlige for militærtribunalet, har derimot uttalt at han mener Norge må avvente en ny dom og ikke gjøre forsøk på å gripe inn i de nasjonale prosessene.

Det afrikanske landet har et utviklet militært rettsvesen som fungerer parallelt med det sivile. Moland og French ble definert som soldater og spioner da de ble pågrepet i 2009. Derfor har alt som er skjedd så langt foregått innenfor det militære regimet.

French soner i dag en dødsdom for medvirkning til drapet som Moland skal ha begått, samt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, ran og kriminelt forbund. Kongo har ikke henrettet dødsdømte fanger siden 2003. Nordmannen kan derfor i teorien risikerer å sitte fengslet livet ut.

Klikk på bildet for å forstørre.

Muligheter finnes
Likevel er det visse åpninger i systemet, forklarer påtalemyndighetens representant.

- Veldig ofte kan en person få endret straffen til løslatelse på vilkår, eller at den endres til betinget fengsel etter å ha sonet om lag en firedel. Det skjer i så fall etter søknad til justisministeren, sier Bazeyidio.

Hvorfor slike spørsmål ligger under den sivile delen av rettssystemet, gir ikke påtaleadvokaten svar på.

Et annet alternativ er å søke benådning. Det må i så fall presidenten i republikken, Joseph Kabila, selv vurdere og eventuelt gi sin tilslutning til at den dømte skal benådes. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag