Financial Times meldte i forrige uke at Pelosi planlegger et besøk i starten av august, for å vise sin støtte til den uavhengige øystaten.

Pelosi blir i så fall den mest høytstående amerikanske politikeren som besøker Taiwan siden 1997.

– Hvis den amerikanske siden insisterer på besøket, vil Kina iverksette faste og sterke tiltak for å beskytte sin suverenitet og territorielle integritet, sa talsmann i det kinesiske utenriksdepartementet, Zhao Lijian, på mandag, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Kina anser Taiwan som en del av sitt territorium og myndighetene i Beijing har sagt at de før eller siden vil ta kontroll over øya, med eller uten makt.

Pelosi er som leder av Kongressen andre i rekken til å ta over som president etter visepresidenten, og som demokrat blir hun også regnet for å være en stedfortreder for Biden av kinesiske myndigheter.

Frykter Kina skal stenge Taiwanstredet

Biden-administrasjonen har blitt stadig mer engstelig for Kinas uttalelser og handlinger mot Taiwan, skriver The New York Times, som viser til anonyme kilder i administrasjonen.

Enkelte frykter at Kina vil handle i løpet av det neste halvannet året, kanskje ved å prøve å kutte tilgangen til hele, eller deler av Taiwanstredet, der amerikanske skip regelmessig passerer, skriver avisen.

Les mer: Joe Biden vekker nok en gang global oppsikt: – Dette var ikke en tabbeuttalelse

Bekymringene har økt de siste dagene, og administrasjonen har forsøkt å overtale Pelosi til å ikke gjennomføre det planlagte besøket, skriver avisen videre.

USAs president Joe Biden sa i forrige uke at et besøk fra Pelosi ikke er en god idé.

Pelosi har selv ennå ikke bekreftet besøket.

Militærøvelse inspirert av Ukraina

Mandag startet Taiwan en storstilt militærøvelse, der soldater øver seg på å forsvare øya mot et eventuelt kinesisk angrep.

Øvelsen skal vare i fem dager, og har med seg lærdom fra krigen i Ukraina, ifølge det taiwanske forsvarsdepartementet.

Taiwan har hevet sitt beredskapsnivå, av frykt for at myndighetene i Beijing skal gjøre et lignende angrep på øya, selv om de ikke har rapportert noen tegn på at dette er i ferd med å skje, ifølge Reuters.

Kina har avvist enhver sammenligning mellom Ukraina og Taiwan og sagt at øyen er en del av Kina og ikke et uavhengig land, skriver nyhetsbyrået.

Taiwan avviser Kinas suverenitetskrav og sier at det bare er øyas egen befolkning som kan bestemme over sin fremtid.

I fjor registrerte Taiwan 969 tilfeller av at kinesiske militærfly fløy inn i Taiwans luftforsvarssone, en betydelig økning fra de rundt 380 tilfellene som ble registrert i 2020, ifølge NTB.

Les mer: Norges tidligere forsvarssjef om Taiwan-krisen: – Jeg tror USA vil stå ved løftet sitt