RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mulig trøbbel for Crews Mindoro-prosjekt

Sist oppdatert:
Motstandere av utenlandske gruveselskaper på Filippinene vil nå anke høyesterettsdommen som kom 1. desember, hvor det ble åpnet for fullt utenlandsk eierskap i filippinske gruver
Dommen som ble avsagt av Høyesterett på Filippinene 1. desember skapte jubel blant annet i gruveselskapet Crew Gold, da den reverserte en tidligere dom som kom i begynnelsen av 2004.

Den første dommen la til grunn av utenlandske selskaper kun kan eie 40 prosent i filippinske gruveprosjekter. Den nye dommen derimot åpnet for fullt utenlandsk eierskap i et forsøk på å få i gang igjen investeringene i gruveprosjekter på den mineralrike øygruppen etter stillstand i fjor.

Den nye dommen skapt ikke overraskende reaksjoner i antigruve-lobbyen som nå varsler at de vil anke. Det er tolkningen og ikrafttredelsen av den ekspansive gruveloven av 1995 som er kjerne i konflikten, og da spesielt eierrettighetene.

Ifølge Mineweb.com er det Legal Rights and Natural Resources Center -Kasama sa Kalikasan (LRC-KsK)med sine advokater som nå kaster seg inn i en ankeprosess. Senteret med støttespillere har også tidligere vært tungt involvert i bekjempelse av utenlandske gruveselskapers operasjoner på øygruppen.

Det er forventet at en anke skal være innsendt innen utgangen av januar. Senteret vil representere saksøkerne bak den opprinnelige saken som fikk høyesterett til å kjenne deler av gruveloven ugyldig i januar i fjor.

Etter den nye dommen som kom etter en anke fra regjeringen, så kan utenlandske selskaper nå få lisenser med en varighet på 25 år med opsjon på forlengelse for en tilsvarende periode.

Den ferskeste dommen ble avsagt med 10 dommer for og 4 imot.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere