RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Muligheten for tvungen lønnsnemnd øker stadig

Skolenes Landsforbund tok ut ytterligere 80 lærere ut i streik mandag. Til sammen er over 7.800 lærere i streik.
Skolenes Landsforbund tok ut ytterligere 80 lærere ut i streik mandag. Til sammen er over 7.800 lærere i streik. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Dersom streiken trekker videre ut, kan myndighetene gå inn med tvungen lønnsnemnd for å få lærerne tilbake til klasserommet.

Rundt 100.000 skoleelever rammes nå av lærerstreiken.

LÆRERSTREIKEN: Følg utviklingen direkte her!

Myndighetene kan iverksette tvungen lønnsnemnd dersom konflikten setter liv, helse eller personlig sikkerhet i fare for deler av eller hele befolkningen.

- Det er dermed i utgangspunktet vanskelig å gå inn med tvungen lønnsnemnd i lærerstreiken. Men hvis streiken varer lenge nok, vil de nok til slutt gjøre det, sier økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo.

Internasjonal kritikk
Regjeringen gikk inn med tvungen lønnsnemnd i lærerstreiken i 1986, men fikk da kritikk fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) for ikke å ha godt nok grunnlag.

- Spørsmålet er om det er viktigere for regjeringen å få en slutt på streiken, selv om dette kan være problematisk med tanke på internasjonale konvensjoner, sier Holden.

Gunnar Stavrum:  Grip inn mot lærerstreiken!

Dersom Rikslønnsnemnda blir satt til å fastlegge den nye tariffavtalen, er et mulig utfall at den benytter det forslaget som partene ble enige om i meklingen, men som lærerne sa nei til i uravstemningen før sommeren.

Eventuelt kan den videreføre ordningene fra den eksisterende avtalen, slik at det dermed blir partene selv som må bli enige om eventuelle endringer i senere oppgjør.

- Vi kan streike lenge
Ved utgangen av 2013 var beløpet i Utdanningsforbundets streikekasse på rundt én milliard kroner, hvis man inkluderer egenkapital fra ordinær drift.

Vi kan holde streiken gående lenge, opplyser Utdanningsforbundet mandag.

Det er arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) som eventuelt kan gripe inn og kreve tvungen lønnsnemnd. Eriksson sier at det er partene selv som sitter med nøkkelen til å løse konflikten.

- Jeg følger nøye med på konsekvensene av streiken og hvordan situasjonen utvikler seg. Det er imidlertid grunn til å påpeke at det dreier seg om en lovlig streik. Inngrep i lovlige konflikter kan bare skje ved fare for liv og helse eller sikkerhet og når helt vitale samfunnsinteresser er truet, sier statsråden. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere