Gå til sidens hovedinnhold

Mulla Krekar tiltalt for trusler mot Erna Solberg

Nå risikerer han 15 års fengsel.

- Jeg kan bekrefte at vi har tatt ut tiltale mot mulla Krekar, sier statsadvokat Marit Bakkevik ved Det nasjonale statsadvokatembetet til TV 2.

Bakgrunnen for tiltalen er trusler Krekar kom med på en pressekonferane i juni i fjor, da han advarte mot konsekvensene hvis han ble sendt ut av Norge.

«Min død vil koste det norske samfunnet. Om for eksempel Erna Solberg kaster meg ut av landet og er årsak til at jeg dør, så vil hun lide samme skjebne», sa krekar på pressekonferansen som var stengt for norske journalister.

Han påpekte at det ikke var han som hadde noen plan, men at hans tilhengere ville sørge for det.

Jensen leverte anmeldelsen
Det var Frp-leder Siv Jensen som i sin tid anmeldte Krekar, og han ble siktet i september i fjor.

- Grunnen til at jeg anmeldte Krekar til politiet er at vi i FrP føler at dagens regjering og politiske flertall tar mer hensyn til Krekars behov og sikkerhet enn samfunnets trygghet. Dette er en mann som går fritt rundt i det norske samfunn til tross for at han er dømt for å utgjøre en fare for rikets sikkerhet i Høyesterett, sier Jensen i en pressemelding.

- Det er viktig å påpeke at en tiltale ikke er det samme som dom, og det innbeærer at det er ikke sikkert Krekar blir fengslet nå heller. Det er på høy tid at regjeringen tar ansvar og sørger for å gjøre det de burde gjort for lenge siden, nemlig å putte han i forvaring til han blir sendt ut av landet, sier Jensen.

Solberg vil ikke bruke tid på saken
Høyre-leder Erna Solberg har sendt ut en kort pressemelding i anledning saken, og gir beskjed om at hun ikke ønsker å kommentere den videre.

- Det er bra at politiet tar trusler på alvor. Dersom politiet mener at Krekar har brutt loven er det bra han blir tiltalt, sier Erna Solberg.

- Dette er et spørsmål for rettsvesenet ikke politikken, sier Solberg.

Kraftig strafferamme
Fordi trusler mot myndighetspersoner har en betydlig større strafferamme enn vanlige trusler, kan han etter straffelovens paragraf 99 dømmes til 15 års fengsel.

I januar i år uttrykte Krekar at han ønsket å forlate Norge frivillig, til dels som en konsekvens av problemene han kunne stå overfor ved en tiltale i forbindelse med truslene. I april ble det derimot kjent at irakiske myndigheter mener Krekar vil få dødsstraff.

Krekars advokat Brynjar Meling hadde ikke tid til å snakke da Nettavisen kontantet ham etter at nyheten sprakk. Overfor TV 2 sa han at han var på vei til møte med Krekar for å forkynne tiltalen.

Les også:
- Mulla Krekar ønsker å forlate Norge frivillig
Mulla Krekar vil bli henrettet ved retur

Dette sa Jensen da hun anmeldte Krekar i fjor:

- Jeg anser dette å være en grov trussel da det trues med at drap kan bli begått dersom Krekar blir sendt ut av Norge. Trusselen fremstår konkret og målrettet. Utsagnet angir uansett at en eller flere alvorlige straffbare handlinger vil bli begått mot den eller de politikere som blir ansvarlig for en eventuell utsendelse av Krekar, skriver Jensen i anmeldelsen.

- Trusselen fremsatt i går er egnet til å skape alvorlig frykt hos politikere som har til hensikt forsvare lovmessige vedtak fattet av norske domstoler. Henvisningen til to kjente terrorgrupper og til «det norske samfunn» tilsier også at truslene kan skape alvorlig frykt hos øvrige deler av befolkningen.

Les også: Nå anmelder Siv Krekar

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken