Gå til sidens hovedinnhold

Munch i rasisme-strid: - Latterlig

Munch ville ha «Neger med grønt skjerf» og Oslo kommune «Neger i grønt sjal». Neste tittel kan være opp til deg.

Se Munch-bildene som nå skal få ny tittel her:

MUNCH-MUSEET/TØYEN (Nettavisen): 77 år etter sin død, egger vår egen verdenskunstner Edvard Munch fortsatt til strid.

I en fersk utstilling ser vi en rekke malerier av Sultan Abdul Karem - hvorav ett med et grønt skjerf.

Det bildet har hatt titlene «Araber grønt skjærf», «Neger med grønt skjærf», «Neger», «Neger i grønt sjal» og «Afrikaner med grønt skjerf».

Nå vurderes det om titlene skal endres.

- Spørsmålet er om titlene er rasistiske?

- Vår foreløpige vurdering er at noen av titlene er problematiske i dag, sier senior konseptutvikler på Munch-museet, Nikita Mathias, til Nettavisen.

De oppfordrer publikum til å komme med navneforslag på Facebook. Det har satt sinnene i kok hos dem som mener at å endre på en kunstners tittel i lys av nåtidens rasismedebatt, er helt feil.

- Munchmuseet skal endre titlene på Munchs verker. Å forvente at folk må skånes mot at en person brukte ordet «neger» for hundre år siden, er latterlig, skriver kunstner Magnus Vanebo i en kronikk i kulturavisen Subjekt, gjengitt i Dagbladet.

- Munchmuseet «reviderer» altså Munchs egen kunst. Kunsten de lever på, og forhåpentlig jobber for, skal underkastes en trendy moralisme, mener han.

- Maktubalanse

Nikita Mathias er ikke enig i kritikken:

- Ser vi på den siste tittelen: «Afrikaner med grønt skjerf» er det en generalisering av et helt kontinent. Ville aldri skrevet «Europeer i hvit frakk», noe som illustrerer en maktubalanse, mener Mathias og trekker frem at Munch selv ofte endret titler til nye utstillinger.

- Kan det være aktuelt å kalle bildet etter Munchs originaltittel «Neger med grønt skjærf»?

- Vi er i en prosess der titler skal vurderes, og vi kan ikke konkludere med hva utfallet vil bli før vi er ferdig, sier han.

Det er usikkert hvem som satte tittelen «Araber grønt skjærf» i 1918. Munch selv endret til «Neger med grønt skjærf» i 1921 og til «Neger» i 1927. Etter hans død i 1944 endret Oslo kommune tittelen til «Neger i grønt sjal». Så i 2008 fikk det navnet «Afrikaner med grønt skjerf».

Sultan Abdul Karem som er mannen med det grønne skjerfet, var Munchs eneste modell med afrikansk opprinnelse. Han kom til Norge med et sirkus i 1916.

«Munch malte flere bilder av meg. Med bildene fikk jeg mange navn. Araber. Neger. Slave. Afrikaner. (...) ,» forklarer museet på utstillingsveggen.

- Hva synes du om kritikken dere møter ved nå å skulle endre på titlene til seks verk?

- Vi er glad utstillingen skaper debatt. Munch var ikke så opptatt av titlene i seg selv. De ble ofte satt i forbindelse med utstillinger.

- Hva slags tittel mener du kan passere for dette bildet?

- Jeg vil ikke foregripe navn-prosessen, det er kommet inn mange gode forslag, et eksempel er «mann med grønt skjerf». Munch brukte ofte deskriptive titler understreker han.

- Vi skal ALDRI forandre historien

På Twitter debatteres dette ivrig, og her er et lite utvalg:

«Kan Edvard Munchs bilder av Sultan Abdul heyt « Neger med grønt skjærf » hjelpe oss å forstå våre egne fordommer?»

«Det nytter ikke å fjerne historien med et malerstrøk.»

«Nei, nei, nei. Vi skal ALDRI forandre historien! Da kan ikke våre etterfølgere lære av den.»

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk