Gå til sidens hovedinnhold

Munchmuseet ber om hjelp – vil endre rasistiske navn på malerier

Flere av Edvard Munchs malerier har hatt rasistiske navn, slår Munchmuseet fast. Nå ber de publikum om navnehjelp i ny utstilling.

I slutten av mai presenterte Munchmuseet en kliss ny utstilling der det er rettet fokus mot «fortidens forestillinger om etnisitet og rase, og aktualiserer museets egen rolle i lys av vår tids spørsmål omkring rasisme, identitet og mangfold».

Der er flere Munch-bilder, som har titler som ikke har tålt tidens tann, utstilt i det gamle Munchmuseet på Tøyen. Det nye Munchmuseet i Bjørvika har fortsatt til gode å åpne. Det skjer først til høsten.

Les også: Det nye Munchmuseet åpner 22. oktober

Vil endre rasistiske navn

Mange av bildene er basert på et møte kunstneren hadde med mannen som er omtalt som Sultan Abdul Karem i 1916.

Abul Karem var en mann av afrikansk opprinnelse, som Munch stiftet bekjentskap med etter at han besøkte det tyske, omreisende sirkuset Hagenbeck i Oslo.

Munch malte i etterkant flere bilder av mannen, men da maleriene ble stilt ut forble de navnløse.

- I stedet fikk bildene titler som i dag kan oppfattes som rasistiske og diskriminerende, skriver Munchmuseet.

Et av bildene hadde for eksempel lenge navnet «Neger med grønt skjærf».

Ønsker debatt

Men det har museet lyst til å gjøre noe med ved utstillingen «Gi meg et navn». Der stilles de totalt fem maleriene av Abdul Karem ut for første gang samlet .

- Med denne utstillingen ønsker vi å ta del i debatten knyttet til temaer som rasisme, kolonialisme, identitet og mangfold, samt å understreke vår egen rolle som samfunnsaktør og premissleverandør for kulturelle verdier, både historisk og i dag, sier direktør ved museet, Stein Olav Henrichsen.

Museet vil i tillegg avholde flere debatter, samtaler og filmvisninger knyttet til temaet.

Museet stiller også spørsmålet om hva de skal kalle bildene av Sultan Abdul Karem i dag og oppfordrer besøkende til å bidra i diskusjonen.

Les også: Denne karikaturen i Aftenposten vekker sterke reaksjoner: - De er idioter

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk