*Nettavisen* Nyheter.

Munnbind på moten

KREATIV: Når du først skal ha munnbind som dekkel halve ansiktet kan du like godt dekorere det på kreativt vis. Dette bildet er fra Mexico by. Foto: (Scanpix)

Bør du gå til anskaffelse av munnbind? Se våre råd!

17.07.09 14:48

(SIDE2:) Svineinfluensaen er over oss. Ferske tall fra European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), viser at i går klokken 17:00 var det registrert 113.614 tilfeller på verdensbasis. I Norge er det 105 tilfeller, et tall som er mer enn fordoblet fra forrige uke.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå!

I flere land blir det nå mer og mer vanlig å se folk med munnbind, og disse kan bli ganske så kreative.

SE BILDER NEDERST!

Munnbindkultur
I Japan er munnbind en del av kulturen. En øygruppe med en befolkningstetthet på 336,3 innbyggere per km² (sammenlignet med Norges 14,8 innbyggere per km²) sier det seg selv at det er trangt om plassen og smitte kan spre seg raskt, spesielt i de store byene.

Derfor er det vanlig å ikle seg munnbind når man er forkjølet. Det er altså ikke for å beskytte seg selv, men for å hindre at man selv skal spre smitte. Det er rett og slett god folkeskikk. Hvis du går rundt i Tokyo og nyser, hoster og harker uten munnbind får du mange irriterte blikk.

Hype
Nå har altså trenden spredt seg til resten av verden fordi folk er redde for å bli smittet av svineinfluensa, eller Influensa A(H1N1), som den egentlig heter.

Men er det mest hype og panikkspredning, eller er det faktisk et poeng i å gå rundt med disse maskene?

Ikke anbefalt
Folkehelseinstituttet anbefaler ikke at friske folk benytter seg av munnbind i vanlig sosial omgang, fordi det i verste fall kan føre til en forverring av risikoen. Grunnen til det er at brukerne har en tendens til å ta seg mer i ansiktet med hendene for å rette på munnbindet.

Folkehelseinstituttets nettsider sier at det viktigste tiltaket for å beskytte oss mot svineinfluensa er å ha ekstra gode hygienevaner.

Smitteoverføring skjer ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker. Influensaviruset finnes i luftveiene. Smittefaren er derfor størst dersom den syke hoster eller nyser rett på en annen person, slik at viruset overføres til den friskes slimhinner. Den syke kan også få viruset på hendene. Viruset kan så overføres fra hendene til gjenstander (dørhåndtak mv.) der det kan leve et par timer. Andre kan få viruset på sine hender og føre det inn i nese eller munn. Sjansen for å bli smittet på denne måten er liten. Det skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Folkehelseinstituttets nettsider smittevernråd:

– Hold hendene rene. Vask deg grundig og ofte med såpe og vann, spesielt når du har vært ute blant folk

– Hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler er et godt alternativ når håndvask ikke er mulig, for eksempel på reise.

– Unngå å ta deg til munnen, nesen og øynene med uvaskede hender når du er ute blant folk.

Individuelle beslutninger
Storbritannias National Health Service (NHS) skriver på sine websider at helsepersonell som er i kontakt med smittede burde bruke munnbind, men at vanlige friske folk ikke burde bruke det, av samme grunn som Folkehelseinstituttet gir.

Men land og myndigheter tar individuelle beslutninger når det kommer til smittevern og rådgivning til befolkningen. I Frankrike rådes innbyggerne til å bruke munnbind for å beskytte seg mot smitte, men de driver ikke med storhamstring av masker. Det samme gjelder USA.

Som sagt finnes det enkelte land, som Japan, som allerede har en etablert munnbindkultur.

2181

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.