RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Murdoch selger United-aksjer

Sist oppdatert:
Rupert Murdoch-selskapet BSkyB har solgt hele aksjeposten sin i Manchester United.

Det dreier seg om 9,9 prosent av aksjene i klubben, som er begrensningene som er satt på eierskap i britiske fotballklubber av medieaktører.

BSkyB er selskapet som har TV-rettighetene til engelsk toppfotball blant menn og har profitert stort på spredningen av digital-TV på det britiske markedet gjennom visning av fotball.

Rettighetene har kostet milliardbeløp, men Murdoch & Co har kunnet selge fotballen også internasjonalt, blant annet abonnement direkte til norske utesteder i tillegg til Canal Plus som selger betal-TV abonnement i Norge.

Kjøpet av aksjer i Manchester United mot slutten av 90-tallet var forventet å styre mye av rettighetene til kampene på egen hånd. Manchester United har blant annet en egen TV-kanal kalt "MUTV" som i en digital fremtid muligens vil kunne overta direktesendte kamper selv.

I 1998 forsøkte nemlig Murdoch seg på et fotballkupp gjennom et bud på 44,6 prosent av klubben. Han var villig til å legge på bordet 623 millioner pund, men fikk tommelen ned og havnet på under ti prosent i stedet.

I august kom meldingen om at BSkyB solgte sine 9,9 prosent i Chelsea til den russiske miliardæren Roman Abramovitsj.

Eierskap i fotballklubber ligger ikke lenger innenfor det TV-selskapet betrakter som kjerneinvesteringer

Ifølge NTB er det to irske forretningsmennene, J. P. McManus og John Magnier, som har overtatt aksjeposten til TV-selskapet. De to irene har tilknytning til hesteveddeløpsbransjen og er nære venner av Alex Ferguson.

Fra før eide de to 11,4 prosent av aksjene i United. De er nå oppe i en eierandel på 23,15 prosent.

Aksjekursen til Manchester United steg seks prosent tirsdag etter at nyheten ble kjent. Klubben er i øyeblikket verdt over 600 millioner pund (6,9 milliarder kroner).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere