*Nettavisen* Nyheter.

Museum legger seg flat: - De stirret på brystene mine

Litteraturstudenten «Jeavne» postet et bilde av seg selv på Twitter der hun er iført det samme antrekket som ble for drøy kost for betjeningen på museet Musée d’Orsay i Paris.

Litteraturstudenten «Jeavne» postet et bilde av seg selv på Twitter der hun er iført det samme antrekket som ble for drøy kost for betjeningen på museet Musée d’Orsay i Paris. Foto: Twitter/@jeavnne

Dyp utringning førte til adgangsnekt på et velrenommert museum som huser noen av verdens mest kjente aktmalerier.

11.09.20 20:57

Et av de største museene i Paris, Musée d’Orsay, ble anklaget for kjønnsdiskriminering og så seg nødt til å legge seg flat. Foranledningen er at en litteraturstudent først ble nektet adgang, fordi hun var iført en kjole med dyp utringning.

En museumsansatt sa til kvinnen at «regler er regler» og krevde deretter at hun skulle tildekke den synlige kløften, hvis hun ønsket å få adgang til kunstverkene – som paradoksalt nok består av aktmalerier.

Åpent brev på Twitter

Den ydmykende hendelsen førte til at litteraturstudenten, som omtales som Jeavne, skrev et åpent brev på Twitter hvor hun forteller om opplevelsen, skriver The Guardian.

- Da jeg ankom inngangen til museet, hadde jeg ikke engang rukket å ta fram billetten min før synet av brystene mine og den korte kjolen min sjokkerte betjeningen i skranken, skriver kvinnen i et langt innlegg på Twitter.

Betjeningen skal ha sagt følgende til litteraturstudenten: «Ah, nei, det er ikke mulig, det der går ikke».

Les også: Ekspert slår full munnbind-alarm: Tegnell er trygg på smitteutviklingen

- De stirret på brystene mine

Videre skriver Jeavne at hun følte en dyp skam, ettersom hun hevdet at museumsbetjeningen stirret på utringningen.

- Jeg spurte «hva er det som skjer?». Men ingen svarte. De stirret på brystene mine. Jeg skjønte ikke helt hva som skjedde, skriver kvinnen på Twitter.

Museumsbetjeningen skal ha bedt henne om å roe seg ned og sagt at «regler er regler». Derimot var det ingen av dem som påpekte hvilke konkrete regler hun angivelig hadde brutt.

- På ingen tidspunkt var det noen som sa at brystene mine var et problem.

Hun hevder at museumsbetjeningen bare nikket mot utringningen og sa at det var «det» som var problemet.

Til slutt ga hun etter, tok på seg en jakke og fikk dermed gå inn på museet.

- Jeg fikk inntrykket av at alle bare så på brystene mine. Jeg var ikke noe annet enn bryster, skriver hun videre i innlegget.

- Jeg er ikke bare en kropp. Deres dobbeltmoral skal ikke måtte være en hindring til at jeg skal få tilgang til kultur og kunnskap, avslutter hun innlegget.

Ba om unnskyldning

Twitter-innlegget gikk viralt på sosiale medier, og endte med at museet ringte Jeavne personlig og kom med en dyp beklagelse.

Dette er ikke første gang at museet har slått hardt ned på naken hud som ikke er påmalt et lerret. I 2016 tilkalte museet politiet da en performancekunstner poserte naken ved siden av et Manet-maleri inne på museet. Hun måtte tilbringe nesten to døgn i varetekt før en dommer forkastet anklagen om uanstendig offentlig oppførsel.

Toppløs-debatt i Frankrike

Bakteppet for saken er den store toppløs-debatten som har pågått i Frankrike i sommer. Debatten ble utløst ved at politiet på en strand i Sør-Frankrike beordret tre toppløse kvinner til å tildekke brystene sine etter klager fra andre strandgjester. Kritiske røster kalte saken for hyklersk, og det hele endte med at innenriksminister Gérard Darmanin forsvarte kvinners dyrebare rett til å sole seg toppløs.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.