RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Museveni undertegner omstridt homolov

Sist oppdatert:
Kampala (NTB-Reuters): Ugandas mangeårige president Yoweri Museveni undertegner i dag en kontroversiell lov som innebærer at homofile risikerer livsvarig fengsel.

Vestlige land, blant dem Norge, har kritisert lovforslaget som første gang ble lagt fram i 2009.

– Presidenten undertegner anti-homoloven i dag klokken 11 lokal tid. Han ønsker å undertegne den med internasjonale medier som vitne, for å demonstrere Ugandas uavhengighet stilt overfor vestlig press og provokasjoner, sier regjeringstalsmannen Ofwono Opondo.

Uganda var et av Norges første hovedsamarbeidsland i Afrika og har mottatt milliarder i norsk bistand siden Museveni kom til makten i 1986. De siste årene har bistanden ligget på rundt 400 millioner kroner i året.

Flere norske statsråder har opp gjennom årene kritisert Uganda for behandlingen av homofile, senest utenriksminister Børge Brende (H).

– Meget skuffende og et stort tilbakeslag for menneskerettighetene i Uganda. Seksuelle minoriteters situasjon i Uganda er allerede vanskelig. Dette representerer en ytterligere forverring, sa Brende da det tidligere i måneden ble kjent at Museveni vurderte å undertegne loven.

President Barack Obama har stemplet lovforslaget som «motbydelig» og fredsprisvinner Desmond Tutu i Sør-Afrika har sammenlignet lovforslaget med apartheid. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere